PUBLICITAT

La cara i la creu

  • Cucalón es mostra satisfet amb el resultat obtingut per la ponència d'ES, mentre que Rosa Ferrer titlla de «fatal» la derrota de les veus més crítiques
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una imatge del congrés, amb poc més de cent participants, ahir. Foto: TONY LARA

No van prosperar, ni la ponència d'Esquerra Socialista ni la que havia presentat la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer. Però poc abans que es coneguessin el resultat de les votacions al comitè directiu i al comitè executiu del partit, i un cop les respectives propostes ja havien estat tombades en votacions a mà alçada, Josep M. Cucalón, portaveu d'Esquerra Socialista, i Rosa Ferrer eren la cara i la creu. Les primeres paraules de Cucalón van ser: «Estem molt satisfets». La valoració de Ferrer, en canvi, era tota una altra: «Fatal».

Tots dos eren conscients que l'anàlisi més profunda del congrés extraordinari del PS l'hauran de fer amb calma. De fet, Cucalón va arribar a dir que un 40% de vots en blanc significarien que el corrent crític té un ampli suport –Esquerra Socialista, a més de presentar una ponència pròpia, s'havia decantat per aquest vot per evidenciar el malestar amb la candidatura de Naudi, «no per les persones, sinó per les formes». El mateix Cucalón va remarcar que la ponència d'Esquerra Socialista va ser rebutjada per només cinc vots de diferència: el text va rebre 62 vots en contra, 57 a favor i hi va haver 18 abstencions, segons va informar.

En qualsevol cas, Esquerra Socialista es reunirà els propers dies per fer una valoració del congrés. En relació amb la candidatura encapçalada per Víctor Naudi, Cucalón va afirmar que els donarien «els 100 dies de gràcia» i va subratllar que, al cap i a la fi, tots formen part del mateix partit. El portaveu d'ES estava satisfet, sobretot, pel fet d'haver pogut mantenir un debat dins del congrés, en el marc del qual es va poder fer palesa «la pluralitat i la diversitat d'opinions dins del partit».

Dies de reflexió

Després que la seva ponència fos rebutjada, Rosa Ferrer estava visiblement afectada. Pels volts de les vuit del vespre, Ferrer va preferir exercir la seva responsabilitat com a cònsol i assistir a la Festa de la Joventut que no pas quedar-se a la lectura de l'escrutini dels vots –en realitat, al matí també s'havia hagut d'absentar durant una estona amb motiu de la festa de graduació dels infants de l'escola bressol.

Ferrer estava decebuda pel fet que cap de les dues ponències, que plantejaven obrir un debat ideològic dins del partit, no haguessin prosperat i va reconèixer que ara li cal fer una reflexió personal.

De tota manera, Ferrer va assegurar que més d'un 40% de vots en blanc suposarien «tancar el congrés en fals». Finalment, si es tenen en compte només els vots vàlids –és a dir, es descompten els vots nuls–, el percentatge de vots en blanc supera el 36%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT