PUBLICITAT

El Principat des de l'aire

  • Andorrans amb avionetes han presentat un projecte per instal·lar-se a l'aeròdrom
C. G.
MONTFERRER

Periodic
Un home a l'interior d'un dels aparells, ahir. Foto: TONY LARA

La Seu d'Urgell-Andorra en cinc minuts. Un temps impensable però somiat pels transfronterers que diàriament creuen la Duana per anar a treballar. Un temps totalment factible en avioneta. Això sí, cinc minuts sense aterratge, és a dir, La Seu-Andorra vista des de l'aire, i retorn a l'aeròdrom alturgellenc.

Però els amants de les avionetes al Principat no es queixen. Els 20 quilòmetres que han de fer en cotxe fins la instal·lació és «el mateix trajecte que fan els habitants de Barcelona quan van a l'aeroport del Prat», exposa Manel Campos. Per aquest motiu també defensen la infraestructura com a punt d'entrada turística al Principat. I més després de l'experiència d'haver hagut d'anar a l'aeròdrom de la Cerdanya, entre Das i Fontanals, tot el temps que el de la Seu ha estat tancat, planteja Carles Codó.

Per aquest motiu ja han presentat un projecte per instal·lar 14 hangars a la infraestructura. Jaume Coll, l'arquitecte del projecte, confia que es puguin començar les obres a la tardor.

I mentre esperen, volen. És la seva passió. Malgrat el cost econòmic que representa. «Una avioneta d'ocasió costa entre 70.000 i 80.000 euros, mentre que les més cares poden arribar fins als 400.000 euros», explica Abel Oliveira. I un cop feta la inversió, cal tenir en compte el cost del combustible. Actualment va a 1,9 euros el litre. És a dir, uns 400 euros cada vegada que toca reomplir-lo.

Amb el dipòsit omplert, l'autonomia de l'aparell és d'entre 5 i 6 hores, temps suficient «per anar fins a Galícia», explica Oliveira. Tot i que les vistes que hi ha un cop enlairats a la Seu no tenen res a envejar, asseguren. «És tot molt maco, les zones muntanyoses...veure-les des de l'aire és una sensació diferent», comenta Codó, mentre els seus companys assenteixen amb el cap.

I mentre en parlen, es miren els seus aparells i ja compten els minuts per tornar a enlairar-se. Ahir, durant la festa de celebració de la instal·lació van poder gaudir de la seva passió en companyia. Més d'una vintena de models, més grans, més petits, amb aparença més o menys inestable, mostraven una cua de sortides i aterratges continuada. Des del terra els assistents gaudien de l'espectacle bocabadats. I des de l'aire, gaudien del pilotatge i de la bellesa dels Pirineus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT