PUBLICITAT

El 63,8% dels votants dóna el seu suport a la candidatura de Naudi

  • El nou president del PS fa una valoració positiva indicant que a partir del 50% ja li sembla legítima
  • Els militants han decidit que a partir d'ara els programes electorals comunals s'elaborin de manera més propera i específica a cada una de les parròquies
19_06_2011
Naudi, intervé durant el Congrés del PS,  Foto: ANA / N. M.
Víctor Naudi és el nou president del Partit Socialdemòcrata. Així ho han decidit el 63,8% dels 172 votants al Congrés Extraordinari, mentre que 60 persones han votat en blanc, i hi ha hagut sis vots nuls. La candidatura que composen Víctor Naudi, Judit Salazar i Marc Cornella ha rebut així 106 vots, i Naudi n'ha fet una valoració positiva indicant que a partir del 50% ja li sembla legítima i que el fet que altres no els hagin votat és una mostra de la pluralitat del partit. Pel que fa al debat, ha manifestat que ha estat molt positiu i que el PS en surt reforçat per començar una nova etapa. Durant la tarda d'aquest dissabte també s'han votat les ponències presentades al congrés i les de Rosa Ferrer i Esquerra Socialista han estat rebutjades, mentre que les presentades pel Comitè Local d'Ordino i per Joan Ramon Marina s'han acceptat amb transaccions

 

L'única candidatura que s'havia presentat al Comitè Executiu del PS ha rebut el 63,8% dels vots emesos. Així, Víctor Naudi és el nou president, Judit Salazar la primera secretaria i Marc Cornella el secretari d'Organització. Pel que fa als vocals, se'n presentaven nou per cobrir els nou llocs disponibles, i per tant seran Jordi Font, Josep Vila, Gerard Alís, Pere López, Dolors Carmona, Josep Anton Castell, Carol Coureau, Noelia Sousa i David Borràs, per ordre de vots.

El president del PS, Víctor Naudi, ha explicat que el debat d'aquest dissabte ha estat molt positiu i que el partit en surt reforçat, i ha expressat la voluntat del nou executiu de recollir les consideracions i sensibilitats que s'han plasmat per poder reforçar el diàleg. Ha valorat positivament el percentatge de votants que els ha mostrat el seu suport i quant a la participació, que ha estat de 172 votants front als més de 400 militants que té el partit, ha considerat que és similar a la del darrer congrés. Sobre les manifestacions que han fet des d'Esquerra Socialista i Rosa Ferrer, ha apuntat que "hi ha punts de discrepància, però n'hi ha més que ens uneixen".

Votacions de les ponències
En el congrés d'aquest dissabte també s'han votat les ponències presentades pels militants, i de les quatre que s'havien presentat, dues han estat aprovades i les altres dues s'han desestimat.

Els militants han decidit que a partir d'ara els programes electorals comunals s'elaborin de manera més propera i específica a cada una de les parròquies, i han optat per modificar el mètode per triar els candidats a les llistes electorals fent servir un sistema que afavoreixi la meritocràcia. Així, les propostes d'Esquerra Socialista per apostar per la renovació del equip de cara a les properes eleccions i adaptar la ideologia a la societat actual, han quedat desestimades. Tampoc ha prosperat la proposta de Rosa Ferrer per crear una comissió gestora que s'encarregui de vehicular la renovació i el debat ideològic, tot i que aquesta ponència s'ha votat per punts i se n'ha aprovat l'apartat que fa referència a que les candidatures comunals incloguin preceptivament persones que representin el centre progressista andorrà.

La ponència presentada per Rosa Ferrer ha estat la que ha generat un debat més extens durant el congrés extraordinari del PS, i finalment s'ha votat punt per punt, ja que alguns assistents compartien uns apartats i altres no. La idea més important de les que es proposaven, que és el fet de crear una comissió gestora que substitueixi el comitè executiu fins a la refundació del partit, no ha estat aprovada. De fet, aquesta idea ha estat la que més vots en contra ha obtingut de totes les que s'han presentat al congrés, amb 42 a favor, 85 en contra i 8 abstencions.

La cònsol major de la capital ha expressat que "em sap greu que no hagin prosperat les propostes que hem fet per generar un debat polític i ideològic". Tot i així, ha reconegut que ha rebut el suport que esperava. Pel que fa als arguments que han donat els militants en contra de la seva ponència, Ferrer ha explicat que hi ha hagut moltes intervencions, "algunes més elegants que altres", i ha comentat que algú l'ha acusat de ser "una ponència molt de dretes".

La ponència d'Esquerra Socialista tampoc no ha prosperat, però tot i així, el seu portaveu, Josep Maria Cucalón, ha fet una valoració positiva del resultat ja que hi ha votat a favor 57 persones i 62 en contra, és a dir que la diferència ha estat de cinc vots.

El candidat a president del Partit Socialdemòcrata, Víctor Naudi, ha exposat el seu punt de vista contrari a la proposta de la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, de crear una comissió gestora que substitueixi temporalment el comitè executiu i de refundar ideològicament el partit. Segons Naudi, es tracta d'una proposta que no escau ja que 'per refundar el partit abans s'hauria de cessar'. La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, per la seva banda, ha declarat després de la presentació de la seva ponència que espera una bona acceptació de les seves paraules per part dels companys ja que 'ho dic amb esperit constructiu, no d'assenyalar a ningú'. Al llarg d'aquest matí de dissabte s'han presentat també les ponències del Comitè Local d'Ordino, del grup d'opinió d'Esquerra Socialista, i del militant Joan Ramon Marina, que es debaten durant la tarda.


Text:

La presentació de les ponències al congrés del PS ha succeït amb tota normalitat i tal com ja s'havia avançat, Carolina Puossier ha presentat la ponència del Comitè Local d'Ordino sobre l'elaboració dels programes electorals comunals, Josep Maria Cucalón ha exposat les idees d'Esquerra Socialista sobre la nova etapa que hauria d'emprendre el partit, Joan Ramon Marina ha proposat una nova manera de seleccionar els candidats a les eleccions, i Rosa Ferrer ha presentat la seva ponència per fer una refundació ideològica del partit.

El debat se celebra durant la tarda, però el candidat a president del partit, Víctor Naudi, ja ha manifestat que les ponències més tècniques com la que parla de l'elaboració dels programes comunals i la que ofereix un nou sistema de selecció de candidats, li han semblat positives. Pel que fa a la idea proposada per Rosa Ferrer, no hi està d'acord. Assegura que crear una comissió gestora no seria la millor opció vist que s'acosten unes eleccions comunals, i fins i tot s'ha referit a que es podria arribar a caure en un 'anarquisme assembleari'. Pel que fa a la refundació del partit assegura que no escau ja que 'abans caldria cessar-lo'. Tot i així ha compartit el fet que cal anar cap a una millora del diàleg, del debat intern, i de la transparència, punts que han subratllat la majoria dels que han intervingut durant el matí.

La cònsol major d'Andorra la Vella, per la seva banda, ha opinat després de la seva presentació que 'espero que senti bé perquè jo ho faig amb esperit constructiu, no d'assenyalar a ningú'. Opina que la gent s'entén parlant, i que 's'ha de parlar des de la franquesa i a la cara'. Ha confiat que la seva proposta s'accepti de la millor de les maneres i ha afirmat que no votaria a favor de la candidatura presentada per Naudi, Salazar i Cornella perquè 'no es fruit del consens, sinó que l'ha defugit', i que el més coherent amb la seva proposta de crear una comissió gestora que substitueixi de manera temporal l'executiu, és votar en blanc. Tot i així, ha assegurat que acceptarà el que decideixi la majoria.

Al matí també s'han generat alguns comentaris al respecte del reglament de finançament del partit, ja que els membres d'Esquerra Socialista han demanat que s'haguessin tingut en compte les seves aportacions i la directiva del partit ha expressat que no es van fer per la via pertinent.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT