PUBLICITAT

Piqué: «fer-nos internacionals no és una opció, és una necessitat»

  • L'economista alerta que «som una excepció global» ja que la resta mira «la crisi en passat» i reclama més inversió pública
CLARA GARNICA
LA SEU D?URGELL

Periodic
Ibarretxe, Batalla i Mas xerren abans de l'acte d'obertura de la Trobada Empresarial, ahir a la Seu Foto: TONY LARA

S' ha acabat lamentar-se, s'ha acabat queixar-se i quedar-se de braços plegats. La gestió de l'actual crisi econòmica i la seva sortida passa per l'actuació i per entendre la posició del sector empresarial i les administracions públiques en el panorama mundial. Aquesta va ser ahir la crida genèrica dels ponents presents a la 22a Trobada Empresarial al Pirineu, celebrada a la Seu d'Urgell i patrocinada per Crèdit Andorrà. Perquè la problemàtica recau en el fet que els països europeus, sobretot els més meridionals, estan baixant del carro del creixement econòmic. Per tal de reenganxar-se és bàsic pensar en global, «internacionalitzar-se», tal i com va definir el president del Cercle d'Economia espanyol i de Vueling, Josep Piqué. Perquè «internacionalitzar-se no és una opció, és una necessitat», va assegurar.

L'economista i empresari va recordar que el món «s'ha desoccidentalitzat». És a dir, ara la batuta la porten els països emergents (o «ja emergits», tal i com va definir), sobretot els països del continent d'Àsia. «El segle XXI serà asiàtic», va assegurar, substituint així cinc segles d'hegemonia occidental. Piqué va fer una crida a l'actuació dels empresaris, a introduir-se en aquest desenvolupament fora d'Europa, que ja mira la crisi en clau de passat. Segons va assegurar, «nosaltres som una excepció global» ja que la crisi encara és «el nostre present, i malauradament el futur». Davant aquesta situació, l'empresari va insistir en la importància de la inversió pública i de polítiques per fomentar el creixement i la ocupació, marcant com a principal problema l'elevat atur juvenil. Però els privats també han d'adquirir aquesta actitud activa amb l'aposta per «la innovació i la introducció de les noves tecnologies».

Precisament l'aposta per les xarxes socials i les web 2.0 és indispensable cara el creixement i aquesta necessitat d'internacionalitzar les empreses. Ho va recalcar Piqué i també d'altres ponents de prestigi com l'exLehendakari del País Basc, Juan José Ibarretxe, el president del Futbol Club Barcelona, Sandro Rosell i el president executiu de l'empresa d'aigües AGBAR, Ángel Simón. Tots ells van compartir taula en la sessió matinal de la trobada, on van atendre també les qüestions dels empresaris presents a la Trobada.

RÈCORD DE PARTICIPACIÓ / Els assistents d'aquesta 22a edició van superar en afluència les 21 edicions darreres. El president de la trobada, Ramon Roca, va informar que les inscripcions van situar-se al voltant de les 550. I és que tots ells tenien ahir l'opció de d'interrogar a empresaris d'èxit i a polítics catalans com el president de la Generalitat, Artur Mas o l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla. El cap de Govern d'Andorra, Toni Martí, havia estat citat per exposar les conclusions de la Trobada Empresarial, però la jornada de dol nacional arran de l'accident d'helicòpter a Juclà va motivar la cancel·lació de la seva assistència. En substitució seva va assistir el conseller del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Pelegrí. El conseller va demanar als empresaris del Pirineu «més compromís per l'emprenedoria», i traslladar-la als joves perquè «no pot ser que el seu objectiu laboral sigui ser funcionaris». Finalment, i compartint la postura dels ponents, va apostar per la sortida a l'exterior ja que el «mercat actual és el món».

A més de les exposicions matinals d'algunes cares conegudes empresarials, durant la tarda d'ahir empresaris i experts van parlar de la seva visió de la situació i de com enfoquen el seu creixement. És el cas de David Taguas, exdirector de l'oficina econòmica de la Moncloa amb José Luis Rodríguez Zapatero, que va demanar «pactes de rendes entre Governs i privats». És a dir, que els salaris només creixin en relació a la productivitat, una mesura que només es podrà aconseguir-se si darrera hi ha un ample pacte social. També va parlar Carmen Mur, presidenta Executiva i Consellera delegada de Manpower a Espanya, que va remarcar la importància de la formació constant dels treballadors, així com l'aposta pel canvi continuat de feina per seguir progressant. Francisco Martín, Fundador i President Executiu de MRW, va assegurar que el capital humà marca el nivell de l'empresa. Finalment, també va explicar la seva experiència Pau Garcia-Milà, un jove emprenedor que als seus 23 anys ja és director general d'una empresa de noves tecnologies, eyeOs.

Males perspectives de futur / Però a part dels ponents, també van exposar la seva opinió els empresaris assistents, malgrat que aquests exposessin que no veuen un futur massa esperançador. El baròmetre d'opinió realitzat indica que un 57% dels assistents veu la perspectiva econòmica dolenta. Aquesta xifra contrasta amb la del 2008. Llavors un 7% dels assistents van assenyalar aquesta resposta. D'altra banda, el 33% van declarar que la seva empresa no crearà llocs de treball l'any vinent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT