PUBLICITAT

L'Acoda proposa la concessió amb peatges per generar obra pública

  • Satisfacció i prudència del col·lectiu davant la modificació de la Llei del sòl proposada pel Govern
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els membres de l'Acoda reunits dijous a la seu de l'entitat en assemblea ordinària Foto: ACODA

Els membres de l'Associació de Contractistes d'Obres d'Andorra (Acoda) van expressar la voluntat, en la seva assemblea general ordinària celebrada dijous, d'impulsar «la modalitat de concessió administrativa com a eina per generar obra pública», segons va informar l'entitat per mitjà d'un comunicat. Això és, permetre que el sector privat construeixi infraestructures i equipaments d'interès assumint-ne en un primer moment el cost, però recuperant la inversió sent-ne l'explotador durant el termini de temps que es dictamini. Després, l'equipament o infraestructura en qüestió passaria a ser propietat de l'Estat «sense cap cost».

El gerent de l'Acoda, Víctor Filloy, va voler subratllar que amb aquesta fórmula, que ja s'ha utilitzat al país, com en el cas del túnel d'Envalira, es pot reactivar el sector de l'obra pública i que permet tenir «equipaments sense cost». Tot i ser un sistema ja utilitzat, «no és una pràctica habitual» a Andorra, va exposar Filloy, que pensa que «potser caldria regular-ho».

Aquesta fórmula de construcció per concessió administrativa podria ser d'utilitat per solucionar els problemes de finançament de la desviació de Sant Julià de Lòria, per exemple. El privat que hi estigués interessat podria assumir el cost de la construcció i després tindria la gestió i explotació de la infraestructura durant 50 anys, per posar un exemple. Així mateix, també podria servir per fer front a l'ampliació de l'Hospital, buscant altres fórmules de retorn com podria ser el lloguer de la instal·lació per part del Govern.

ALTRES MESURES / Però en la reunió de l'Acoda van sorgir altres propostes per reactivar el sector. Una d'elles és la modificació de la Llei del sòl ja en tràmit parlamentari. En aquest punt, Filloy es va mostrar satisfet alhora que prudent, ja que els contractistes d'obres encara no han pogut analitzar amb detall la proposta feta pel Govern, que contempla algunes de les demandes del col·lectiu, com ajornar la cessió obligatòria, quan sigui econòmica, al final de l'obra.

Igualment, es van proposar d'altres mesures, algunes de recurrents, com la modificació de la Llei d'inversions estrangeres, l'elaboració d'un plec de bases únic i estàndard per els concursos públics per totes les administracions i parapubliques, l'establiment d'una normativa en Inspecció Tècnica d'Edificis obligatòria, i la difusió i propaganda del decret d'ajudes a la rehabilitació d'habitatges.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT