PUBLICITAT

Ginés suggereix la ratificació del protocol contra la tortura

  • El document preveu la creació d'un òrgan independent per proposar mesures preventives
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Emilio Ginés, membre del Subcomitè per a la Prevenció de la Tortura Foto: EL PERIÒDIC

Emilio Ginés, advocat i membre del Subcomitè de les Nacions Unides per a la Prevenció de la Tortura (SPT), insta Andorra a ratificar el Protocol facultatiu de la Convenció contra la tortura i altres penes o tractaments cruels, inhumans o degradants. Ginés va ser l'encarregat de pronunciar ahir la conferència organitzada pel Col·legi d'Advocats d'Andorra amb motiu de la festivitat de Sant Raimon de Penyafort, patró del col·lectiu, i va aprofitar l'ocasió per remarcar la importància de subscriure un protocol que preveu la creació d'un organisme d'àmbit nacional, independent, la missió del qual és fer propostes d'actuació per a la prevenció de la tortura.

Ginés «anima» literalment Andorra a ratificar el protocol, ja que «permet una major participació de la societat civil en la defensa de les llibertats i els drets fonamentals». I aquest és el missatge que va voler transmetre a la trentena llarga d'assistents a la conferència convocada pel Col·legi d'Advocats.

De fet, el Principat va ratificar, el mes de maig de 2006, el Conveni contra la tortura i altres penes o tractaments cruels, inhumans o degradants, fet a Nova York el 10 de desembre de 1984. El Protocol facultatiu suposa un pas més enllà, ja que estableix una nova línia de treball en cooperació i amb confidencialitat amb la resta d'estats –fins al moment, són 59 països els que l'han ratificat.

El protocol en qüestió preveu que els països que el ratifiquin posin en marxa, en el termini d'un any, un mecanisme nacional independent per a la prevenció de la tortura (MNP). Es tracta d'un instrument format per membres de la societat civil, amb presència d'experts de diferents àrees, com ara metges, psicòlegs, juristes i forenses. «Fins ara, tot el que s'havia engegat era amb vocació reactiva –tothom coneix, per exemple,la possibilitat de denunciar casos de tortura al Tribunal Europeu de Drets Humans–, però en aquest cas es tracta de poder fer una acció preventiva», va assegurar el ponent.

L'organisme previst pel Protocol facultatiu té la capacitat de fer propostes al Govern, amb l'objectiu d'engegar mesures que ajudin a prevenir casos eventuals de tortura o tractament degradant. Un mecanisme efectiu de prevenció, per exemple, és l'assistència lletrada dels detinguts des del primer moment, cosa que Andorra ja aplica des de fa uns mesos .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT