PUBLICITAT

Concurs per instal·lar energies renovables als Serradells

  • El Comú vol iniciar el projecte, de mig milió d'euros, abans d'acabar el mandat
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vila i Ferrer durant el Consell de Comú, ahir Foto: ANA / M. T.

El Comú d'Andorra la Vella treballa en la substitució de l'actual sistema de calefacció, escalfament d'aigua i il·luminació del Centre Esportiu dels Serradells per un que funcioni amb energies renovables. Per aquest motiu obrirà durant la tardor un concurs públic, amb la voluntat que les obres a la instal·lació puguin començar «abans d'acabar aquest mandat», segons va informar ahir el cònsol menor de la parròquia, Josep Vila.

El motiu de l'aposta per les renovables, a part de la conscienciació mediambiental, és l'elevat cost econòmic que representa per a les arques comunals l'actual sistema de gasoil. El cònsol menor, Josep Vila, va explicar que la despesa anual supera els 360.000 euros (200.000 en calefacció i 160.000 d'energia), una xifra que representa més del 35% del pressupost total de la instal·lació. Vila va aportar altres dades que han portat a la corporació a realitzar diversos estudis de viabilitat fent ús d'energies alternatives, com el fet que en ple mes d'hivern els Serradells consumeix 1.500 litres de gasoil al dia, o que la introducció d'energies renovables representaria un estalvi d'entre el 25% i el 40% l'any. L'estalvi partirà de la tipologia d'energia utilitzada. El Comú planteja tres opcions: la biomassa, les plaques solars i la geotèrmia.

La inversió inicial és de prop de mig milió d'euros, 250.000 corresponents a l'aïllament del centre esportiu i 250.000 per la instal·lació de la nova energia. Tant Vila com la cònsol major, Rosa Ferrer, van reconèixer que no hi ha prevista cap partida pressupostària per fer front a aquesta inversió, motiu pel qual apostaran per finançar les obres, pagant anualment l'empresa adjudicatària amb els diners que s'estalviïn amb l'ús de les energies renovables.

Aquesta renovació del Serradells coincideix amb la celebració del seu 20è aniversari. Precisament per celebrar aquesta efemèride, la corporació va aprovar ahir en consell de comú l'allargament de l'oferta iniciada al maig, en la qual els nous usuaris no hauran de pagar matrícula d'inscripció, fins al desembre.

Liquidació del primer trimestre / També en consell de comú la corporació va exposar ahir la liquidació pressupostària corresponent al primer trimestre de l'any. Aquesta ha estat negativa en 60.000 euros, amb uns ingressos de 6.724.240 euros (el 19,2% del total) i una despesa de 6.798.588 euros (15,4% del total) . Ferrer va reconèixer que les xifres de recaptació són «més baixes que les de l'any passat» i va exposar que les previsions és que es tanqui el 2011 de la mateixa manera, sobretot a causa de la davallada dels impostos de rendiments arrendataris.

L'oposició va mostrar-se crítica amb la liquidació d'aquests tres primers mesos, i van recriminar a la majoria la manca d'inversions reals dutes a terme, només un 0,26% del total pressupostat. Pere Cervos va exposar que malgrat la crisi, «no hem de deixar d'invertir perquè sinó no ens recuperarem».

D'altra banda, el Comú va aprovar diverses modificacions del POUP. Aquestes s'han realitzat a causa d'una sentència del Tribunal Superior, per la necessitat d'adaptar-lo al nou reglament de la construcció, i per corregir algunes errades i ajustaments que s'han trobat a l'hora de posar-lo a la pràctica.

Cervós va criticar «el mal procediment i la poca transparència» del comú anterior a l'hora d'aprovar-lo, «cosa que ha provocat gran quantitat d'al·legacions que suposen un cost important per les arques comunals». Ferrer, per la seva banda, va reconèixer que l'anterior Comú «no va fer prou pedagogia a la ciutadania», però va defensar que el POUP està ben fet perquè «el 99%» de les demandes presentades a la Batllia els han estat favorables.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT