PUBLICITAT

Cinc morts i un ferit molt greu en un accident d'helicòpter

  • Les víctimes, dos francesos, dos andorrans i un italoargentí, viatjaven a l'interior de l'aparell pels voltants del refugi de Juclà, quan el pilot va perdre el control després que l'eslinga quedés enganxada en un arbre
CLARA GARNICA
CANILLO

11427_fum
A la pàgina principal de la nostre web veiem l'aparell totalment desintegrat després del fort impacte. Al cos d'aquest article,
la fumera que va produir-se després de l'accident.A la galeria, es pot observar l'aparell tapat amb una funda, un cop tancada
l'investigació. Els bombers deixen el material de rescat a un dels helicòpters de salvament, ahir.
Foto: FERRAN FOLCH / ANA / TONY LARA

Un accident d'helicòpter a les proximitats del refugi de Juclà, a 2.240 metres d'alçada, va causar la mort ahir de cinc persones, a més d'un ferit en estat molt greu, que es troba ingressat a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Víctimes i ferit viatjaven a l'interior de l'aparell quan aquest va perdre el control i va estavellar-se impactant fins a dues vegades contra el terra.

A causa de l'impacte i degut a la gran quantitat de querosè utilitzat com a combustible, es va produir una intensa explosió segons després de xocar contra el sòl, que va derivar en un incendi. Les víctimes es van veure afectades per les flames. Només un home va poder sortir amb vida de la tragèdia, malgrat que el seu estat és molt crític: presenta cremades de tercer grau en el 85% del cos, segons va informar ahir la unitat de cremats de l'hospital català. Es troba ingressat a la unitat de cures intensives.

El ferit treballava a l'empresa de sanejament Ecotècnic. És de nacionalitat francesa i d'uns 40 anys, la mateixa nacionalitat que el pilot i el mecànic que van perdre la vida, tots dos treballadors de l'empresa andorrana d'helicòpters Heliand. A l'aparell també hi viatjaven un italoargentí, també de l'empresa Ecotècnic, a més d'un fuster treballador del Comú de Canillo i el guarda del refugi de Juclà. Aquestes dues darreres víctimes mortals eren andorranes. Finalment, també va patir cremades d'intensa gravetat el gos del guarda, que va ser rescatat del lloc dels fets pels bombers desplaçats a la zona.

L'accident es va produir a les 9.08 del matí, segons va informar el Govern. Va ser un bander el que va donar l'avís, tot i que també van alertar d'una explosió alguns excursionistes que es trobaven per la zona i que van presenciar els fets.

L'helicòpter estava efectuant treballs de reparació i restauració del refugi de Juclà, cara la temporada d'estiu. Fins al llocs dels fets s'hi van desplaçar dotacions de Bombers i del Grup de Muntanya de la Policia, que degut a les complicacions d'accés (fins la zona no s'hi pot arribar en vehicle rodat), van haver d'aproximar-se i recuperar els cossos amb helicòpters de la mateixa companyia sinistrada. Les tasques de recuperació van durar fins ben entrada la tarda. Al lloc dels fets també s'hi va desplaçar el batlle de guàrdia, el fiscal de guàrdia i un forense per procedir a l'aixecament dels cadàvers.

identificació complicada/ Les primeres notícies que arribaven de les fonts oficials parlaven de quatre morts i un desaparegut. Però com a conseqüència de l'explosió i les flames els cossos sense vida van quedar en un estat que complicava la seva identificació. Així, finalment es va poder concretar un cinquè cos sense vida cap al migdia. Val a dir que durant la compareixença del ministre de Justícia i Interior, Marc Vila, i de la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ahir a la una del migdia, encara es parlava de quatre víctimes mortals.

Rodríguez va informar llavors que quedava activada una unitat de suport psicològic a l'Hospital de Meritxell, amb la voluntat d'acompanyar i donar suport als familiars de les víctimes. Al llarg del dia d'ahir amics i familiars van anar arribant al centre mèdic.

Eslinga enganxada a un arbre / La investigació per determinar les causes de l'accident encara no està tancada ja que avui està previst que la reprenguin responsables de l'aviació civil espanyola i francesa (l'aparell tenia matrícula espanyola però havia estat fabricat a França). Per part espanyola serà la Comissió d'Accidents Aeris i per part de França serà el Bureau d'Enquete Sur les Accidents d'Aviation.

Però partint dels primers indicis i segons van informar fonts policials, tot apunta que la pèrdua del control es va produir després que l'eslinga de l'helicòpter (el cable que incorporava per carregar i transportar materials) quedés enganxada a un arbre. Degut a la inèrcia de l'aparell va acabar arrencant-lo. De fet ahir a la tarda, al lloc dels fets i al costat del vehicle cobert amb una lona (per evitar desperfectes), s'hi podia apreciar part del tronc arrencat. A part d'això, passades les cinc de la tarda a la zona sinistrada no hi quedava res més. Agents de Policia del Grup de Muntanya van custodiar la zona fins avui al matí, controlant que curiosos i algun excursionista despistat no s'aproximés massa al refugi.

Prop d'una hora després de produir-se el succés mortal van acostar-se fins al lloc dels fets el cònsol de Canillo, Enric Casadevall, acompanyat per la subsíndica general i excònsol menor de la parròquia, Mònica Bonell. Els dos estaven visiblement afectats, especialment perquè coneixien de prop una de les víctimes, el treballador del Comú canillenc.

També va aproximar-se a la zona dels fets el cap de Govern, Toni Martí, acompanyat de Vila, que van haver d'abandonar la sessió del Consell de Ministres. Les autoritats van apropar-se posteriorment fins a l'Hospital de Meritxell per donar el condol als familiars de les víctimes. Vila va anunciar que hi haurà un dia de dol nacional en record dels difunts. Aquest podria ser demà ja que fins avui no es donarà per tancada la identificació dels cadàvers.

L'helicòpter sinistrat era un monoturbina, amb el nom d'Écureill. Es tractava d'un dels aparells més antics de l'empresa Heliand, que també disposa d'helicòpters biturbina i medicalitzats.


Per a més informació consulti l'edició en paper.


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT