PUBLICITAT

ES proposa renovar el lideratge i les bases ideològiques del PS en un any

  • Ferrer vol una comissió gestora que englobi tots els corrents fins a la refundació de la formació política
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Al centre de la imatge, el portaveu d'Esquerra Socialista, Josep M. Cucalón, en una reunió del PS Foto: ANA / N. M.

El corrent intern Esquerra Socialista (ES) pretén reformar el Partit Socialdemòcrata (PS) de dalt a baix: lideratges, procediments lligats a l'organització i el funcionament del partit i, fins i tot, bases ideològiques, en el sentit d'adaptar la socialdemocràcia a les necessitats de la societat actual. Aquest és l'esperit de la ponència que ES presentarà en el marc del Congrés del PS que tindrà lloc aquest dissabte, 18 de juny. Una ponència que conclou amb una proposta de resolució que, si arriba a prosperar, insta els òrgans del partit a «assegurar els mecanismes participatius adequats» per fer efectiu el debat dins del si del PS i possibitar «l'aprovació formal dels acords assolits abans de la fi del primer semestre del 2012».

Però la d'Esquerra Socialista no és l'única ponència que es llegirà dissabte. La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, planteja igualment «un debat ideològic de refundació del PS, adaptant-lo a les necessitats del segle XXI». Igual que els militants d'Esquerra Socialista, la proposta de resolució formulada per Rosa Ferrer insta a promoure el debat intern de manera imminent, per poder convocar un nou Congrés «durant el primer semestre de l'any 2012». Mentrestant, Ferrer proposa nomenar una comissió gestora que englobi totes les sensibilitats dins del partit, en substitució del Comitè Executiu.

La mandatària comunal arriba a aquesta conclusió després de fer una anàlisi crítica de l'actitud del PS al capdavant del Govern: «En els darrers dos anys que hem tingut l'oportunitat de governar, penso que des de l'acció de govern sovint les nostres actituds han estat allunyades de la nostra ideologia política». I encara afegeix: «Quan algú de nosaltres ha discrepat de l'acció de govern, en lloc de rebre una resposta fonamentada i establir la possibilitat d'obrir un debat polític des de la serenor, se'ns ha correspost amb una actitud d'intransigència».

Tal com recollia ahir l'ANA, el Comitè Executiu del PS es va reunir dimarts al vespre per avaluar i validar les quatre ponències que s'han presentat de cara al Congrés de dissabte. Al costat de les ponències presentades per Esquerra Socialista i Rosa Ferrer, hi ha dues ponències més: la del Comitè Local d'Ordino, relativa a la redacció dels programes electorals comunals, i la del militant Joan Ramon Marina, que planteja nous processos per configurar les candidatures tant a les eleccions generals com a les eleccions comunals.

Però, sens dubte, les més crítiques amb les persones que han liderat el PS fins al moment són les que han tirat endavant ES i la cònsol major d'Andorra la Vella. En declaracions a aquest rotatiu, el portaveu d'Esquerra Socialista, Josep Maria Cucalón, va recordar que la voluntat d'aquest corrent era arribar a una candidatura de consens i que, davant de la impossibilitat de tancar un acord en aquest sentit, el seu paper en el Congrés es concretarà, d'una banda, en un vot en blanc a la candidatura encapçalada per Víctor Naudi i, de l'altra, en la defensa de la seva ponència.

Cucalón està convençut que l'èxit o no d'aquesta proposta alternativa dependrà, en última instància, de l'assistència al Congrés de més o menys afiliats. «Creiem que cal renovar el partit, actualitzar els nostres plantejaments. Si la ponència no s'aprova, ens haurem de replantejar moltes coses», va assegurar.

D'altra banda, la candidatura de Víctor Naudi donarà a conèixer avui mateix el programa amb què es presenta.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT