PUBLICITAT

Martí signarà l'acord monetari amb la UE el 29 o 30 de juny

  • Les modificacions proposades ara per Andorra no afecten la signatura del text
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA / BRUSSEL·LES

Periodic
L'ambaixadora a la Unió Europea, Eva Descarrega, va rubricar l'acord el mes de febrer passat Foto: SFG

El cap de Govern, Toni Martí, es desplaçarà el 29 o el 30 de juny a Brussel·les per signar l'acord monetari amb la Unió Europea. Aquestes, de fet, són les dates proposades pel comissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn. Les negociacions paral·leles del memoràndum presentat per la part andorrana per tal d'incloure algunes modificacions a l'acord -sense fer-ne perillar al signatura- van «en bona direcció», segons fonts consultades per l'ANA.

L'eurocomissari d'Afers Econòmics i Monetaris, Olli Rehn, ja ha posat data a la cita amb el cap de Govern, Toni Martí, per procedir a la signatura de l'acord monetari entre la Unió Europea i Andorra: Rehn proposa que Martí esculli entre el dia 29 o el 30 de juny. I amb tota probabilitat, en el decurs d'aquesta setmana, Toni Martí marcarà a la seva agenda quin dels dos dies es desplaça fins a Brussel·les per estampar la signatura al document.

DOCUMENT PARAL·EL / El que no ha transcendit és l'estat en què es troben les modificacions proposades per Andorra en un document paral·lel. Aquestes anirien «en bona direcció», segons les diferents fonts consultades per l'ANA. De la seva resolució, però, no en depèn la signatura final de l'acord que s'assumeix tal i com es va rubricar el 10 de febrer passat.

Entre aquestes modificacions, hi ha la inclusió dels dos compromisos que el cap d'unitat de la direcció general d'Afers Econòmics i Financers de la Unió Europea, Benjamin Angel, va adquirir per carta el 9 de juny del 2010 –després d'una reunió entre les dues delegacions el 4 de maig de l'any passat, qualificada per alguns dels presents de «duríssima»– sobre l'exempció per a Andorra al lliure establiment d'entitats bancàries i sobre l'aplicació de la ràtio de solvència bancària.

Els terminis per signar l'acord s'han exhaurit al límit de les previsions que s'havien fet públiques. A començament de juny, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, declarava que la signatura de l'acord monetari amb la Unió Europea es faria al llarg d'aquest mes i que solament quedava pendent creuar les agendes de l'eurocomissari i del cap de Govern. Paral·lelament al fet de deixar via lliure a la firma de l'acord monetari, el Govern de Toni Martí havia fet arribar un document a Brussel·les proposant algunes modificacions, això sí, sense que aquestes afectin la signatura del text tal i com va quedar el mes de febrer passat, amb la rúbrica de l'ambaixadora Eva Descarrega i del mateix cap d'unitat de la direcció general d'Afers Econòmics i Financers, Benjamin Angel.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT