PUBLICITAT

Hem d'anar més lluny

  • L'avaluació proposa modificar el Codi Penal per ajustar-se al Consell d'Europa
E. A.
ANDORRA LA VELLA

El Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (GRECO) va publicar ahir l'informe sobre Andorra corresponent a la tercera avaluació realitzada per aquest organisme. Les conclusions –en la línia del que ja va avançar la setmana passada el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca– són prou contundents: «Són necessàries més esmenes al Codi Penal per complir amb els estàndards del Consell d'Europa». Així mateix, el GRECO insta a introduir «canvis considerables» a la legislació en matèria de finançament polític.

Segons l'informe, i en relació amb la persecució de la corrupció, «Andorra està equipada legalment per respondre fins a cert punt als requeriments del Conveni Penal contra la Corrupció, que ha ratificat». No obstant això, la manera restrictiva en què algunes infraccions de corrupció i tràfic d'influències són incriminades pot explicar en part l'absència de persecucions i condemnes d'aquest tipus d'infraccions». D'aquesta manera, el GRECO ha identificat algunes llacunes al Codi Penal pel que fa a la corrupció en casos en què es produeixen beneficis immaterials o en la incriminació de la corrupció al sector privat.

A més, el GRECO insta el Principat a contemplar penes més dures en els casos de corrupció i tràfic d'influències, i també a signar i ratificar el Protocol Addicional del Conveni Penal contra la Corrupció.

El finançament dels partits

Pel que fa a la transparència relativa al finançament polític, el GRECO recull que la Llei de finançament electoral del 15 de desembre de 2000 preveu el pagament d'un ajut públic als candidats a les eleccions, i les seves disposicions se centren a assegurar un bon ús d'aquests fons públics, sota el control del Tribunal de Comptes. En canvi, «aquesta llei només s'interessa per una part de les fonts de finançament privat». És més, segons interpreta aquest mateix organisme, «el seu objectiu no és pas assegurar la transparència global del finançament dels partits polítics, ni evitar els riscos de la influència financera sobre les decisions públiques».

Així, la conclusió és que Andorra ha de tirar endavant importants canvis legislatius, «exigint, en particular, que les formacions polítiques publiquin regularment els seus estat financers (incloent els noms dels principals donants i les contribucions no financeres)». A més, el control del finançament dels partits polítics ha de ser més eficaç i ha d'anar acompanyat d'un ventall més gran de sancions proporcionades i dissuasives.

En total, el GRECO ha fet 20 recomanacions al Principat i, durant el primer semestre del 2013, avaluarà el seu acompliment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT