PUBLICITAT

Una experta veu lluny la pastilla que curi la celiaquia

  • Castillejos recorda que qualsevol efecte secundari retardarà el possible remei
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La conferència a l'edifici Crèdit Foto: ANA / J. A G.

L'experta en celiaquia Gemma Castillejos va assegurar ahir que les investigacions estan lluny de trobar una pastilla contra la malaltia malgrat les informacions que de vegades apareixen als mitjans de comunicació. Castillejos, que va visitat Andorra convidada per la Fundació Crèdit Andorrà, va manifestar que el laboratori que estaria en més disposició de «poder treure alguna cosa al mercat» ho tindria «impossible» abans de quatre o sis anys. Segons l'experta, el diagnòstic de la malaltia és fàcil però els factors que la causen no i per això resulta molt complicat poder trobar el remei.

Castillejos, que és responsable de la Unitat de Gastroenterologia Pediàtrica de l'Hospital Universitari de Sant Joan de Reus i autora d'un estudi pioner sobre la malaltia, va afirmar que «els mecanismes que produeixen la celiaquia són molt variats i és molt difícil actuar sobre una part del que ho produeix». Va afegir que s'ha de tenir en compte que «no saps si aquella cosa que estàs tocant pot desencadenar-ne una altra de diferent i potser pitjor de la que volies tractar». En conseqüència, Castillejos va assenyalar que «s'ha de ser molt curós perquè la celiaquia és una malaltia que té una cura molt eficaç, que no té efectes secundaris, és pesada però no dóna cap problema».

L'experta va recordar, a més, que qualsevol efecte secundari que pugui sorgir d'una pastilla, la seva introducció al mercat «ja no serà viable». Així doncs, va dir que «és molt difícil trobar alguna cosa que sigui molt efectiva i al mateix temps segura». Hi ha estudis i s'estan provant coses però hi ha un problema econòmic per fer front a les investigacions corresponents. Així doncs, Castillejos va comentar que en el futur, si surt algun remei, «haurà de ser una combinació, que faci que quan menges gluten es trenqui en trossos molt petits dins de l'estómac i els trossos molt petits que encara no s'hagin pogut destruir a l'estómac hi hagi un altre fàrmac que s'encarregui que no pugui travessar».

Castillejos, que ahir va pronunciar una conferència a la seu de Crèdit Andorrà, va afirmar que la prevenció en la celiaquia també és una qüestió complexa perquè hi ha estudis que ofereixen resultats contradictoris. Un dels estudis en què participa ella a nivell europeu, que intenta demostrar que seria eficaç introduir gluten dins de la lactància materna abans dels quatre o sis mesos, està sent contradit per altres estadístiques H.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT