PUBLICITAT

Divergència d'opinió comunal pels tancaments comercials obligats

  • Cònsols d'una mateixa formació política defensen posicions contradictòries respecte l'obertura els 365 dies de l'any
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Turistes marxen del país durant una jornada de Meritxell, amb els comerços tancats Foto: TONY LARA

Dilluns el cònsol d'Encamp, Miquel Alís, va obrir la capsa dels trons a l'assegurar que caldria obrir els comerços del país els 356 dies de l'any. És a dir, donar llibertat total als comerciants per obrir també els dies festius de Nadal, Cap d'Any i Meritxell, jornades que el Govern de Toni Marti vol mantenir d'obligat tancament en la seva proposta d'horaris comercials. Ahir els sis cònsols restants van donar la seva opinió respecte a la missiva d'Alís, amb unes postures diferenciades i que no es corresponen entre elles si es tenen en compte les formacions polítiques de cada mandatari.

La proposta del socialdemòcrata Alís no la comparteix la seva companya de files Rosa Ferrer, cònsol d'Andorra la Vella. L'opinió de la mandatària de la capital s'aproxima més a la postura del Govern demòcrata, ja que considera que els dies de Nadal i de Cap d'Any són «irrenunciables» i que cal mantenir l'obligatorietat de tancar. Ferrer va recordar que «ni a les pitjors èpoques» pel que fa a la vulneració de drets dels treballadors, en la què no hi havia control horari, s'havia obert aquests dies festius.

Aquesta mateixa posició és compartida per cònsols liberals com el de Canillo, Enric Casadevall, i el de Sant Julià, Josep Pintat. El mandatari canillenc va defensar aquests «tres dies d'obligat tancament» proposats pel Govern demòcrata. Casadevall va assegurar que no obrir les botigues «tres dies a l'any no és res i no farà mal» el sector. També va assegurar que no es podia passar «d'un extrem a un altre», en relació a que poc més d'un any s'estava debatent sobre si obligar a tancar 10 diumenges l'any i ara el debat se centra en facilitar les obertures tot l'any.

Pintat, per la seva part, va manifestar que la seva postura era exactament «la que proposa el Govern» i va exposar que malgrat que Andorra és un país de serveis cal evitar «fer tanta demagògia» sobre els horaris comercials, en referència a les declaracions del cònsol encampadà.

També la postura de la cònsol escaldenca, Montserrat Capdevila, s'adscriu a la de l'administració central. La mandatària comunal va manifestar que aquests tres dies «són sagrats. Pel que fa a la resta, aposta per donar «llibertat als comerciants» respecte si volen obrir o no les seves botigues sempre que quedin plenament respectats els drets dels treballadors.

A favor d'Alís / Les postures més properes a l'opinió del cònsol encampada provenen del cònsol de la Massana, Josep Maria Camp (PLA) i de la cònsol menor d'Ordino, Consol Naudi (ACO). Camp va exposar que Andorra ha de prendre exemple de països com Portugal, que la setmana passada va celebrar la seva festivitat amb els comerços oberts. No tancar cap dia de l'any permetria «donar oportunitats laborals a joves i a estudiants, o a treballadors que vulguin treure's un sobresou». El cònsol massanenc també va parlar de la necessitat que hi pugui haver comerços oberts les 24 hores del dia.

La cònsol menor d'Ordino també aposta per la llibertat comercial. «No s'ha d'obligar a ningú a fer vacances, que cadascú faci el que vulgui», va plantejar. Això sí, i recollint la proposta d'Alís, tant Camp com Naudi van plantejar la necessitat que hi haguessin mecanismes de control per garantir que es respectessin els drets dels treballadors.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT