PUBLICITAT

'Els tres soldats' i l'Andorra' de Castanyer, al Picurt

  • La Mostra projectarà un film inèdit del 1963 sobre el retaule de Sant Ermengol
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
3 Albert Galindo, Montserrat Guiu i Cinta Pujal, ahir a la seu de la CNAU, que va acollir la presentació de Picurt Foto: tony lara

La 5a edició de Picurt, la Mostra de cine de muntanya que Montserrat Guiu i Albert Galindo han situat ja com a referència ineludible de l'estiu cinematogràfic al Pirineu, tindrà novament regust andorrà. Un hàbit ben saludable, i que aquets curs s'ha cobrat una peça de caça major: Andorra, el documental perdut que el català Joan Castanyer (Blanes, 1903-¿Antibes, anys 60?) va rodar a la segona meitat dels anys 60 i que es projectarà el 24 de juny a la vela d'Artedó, l'extensió rústica del Picurt. Andorra és una pel·lícula d'onze minuts localitzada pel col·leccionista Miquel Sánchez als EUA i que el 2005 va ingressar a l'Arxiu Nacional. Fins a la data, només s'ha projectat en dues ocasions: el 2006 a Blanes, i l'any següent al Principat. Oportunitat per tant única de (re)descobrir una peça d'arqueologia cinematogràfica i un cineasta pràcticament desconegut, responsable durant la guerra civil espanyola de Laia Films –la productora del comissariat de propaganda de la Generalitat de Catalunya– però també director, guionista, actor, pintor i decoradors, amic de Buñuel –apareix com a secundari a L'âge d'or– i estret col·laborador de Renoir a Le crime de Monsieur Lange i French Cancan.

No serà aquesta Andorra quasi-inèdita de Castanyer –un dels plats forts de la secció Cinema Recuperat– l'únic toc nostrat de Picurt: l'apartat Joves Promeses projectarà el 25 de juny i també a Artedó Els tres soldats, el segon i –de moment– últim curtmetratge del tàndem Alfons Casal/Hèctor Mas, amb Roger Casamajor com a ganxo mediàtic. La nòmina andorrana es completa amb Ester Fenoll, que repeteix a Artedó (25 de juny), i Antoni Pol, a la jornada acadèmica de l'Institut per a la Promoció de l'Alt Urgell i l'Aran (Idapa) amb una conferència sobre el «producte audiovisual» com a eina de desenvolupament de les zones de muntanya (Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell, 22 de juny). Castanyer a banda, l'altra gran sorpresa d'aquesta edició serà el documental sobre el Retaule de Sant Ermengol que el director espanyol José Val del Omar va rodar el 1963. Onze minutets més, però en aquest cas absolutament inèdits i que constitueixen un document únic sobre els inicis del Retaule. La projecció, en la jornada inaugural, el 21 de juny als cines Guiu (19 hores).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT