PUBLICITAT

El servei d'urgències està saturat durant 14 hores cada dia

  • Per diagnòstics, la majoria dels infants ingressen per malalties respiratòries i els adults per traumatismes
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un equip del S.U.M. treballa en un accident laboral Foto: TONY LARA

Per èpoques de l'any es pot donar una justificació (baixes temperatures, virus de la grip...) en la què es donen més casos que requereixen el servei d'urgències, però per franges horàries, potser s'adapti més a l'activitat del ciutadà. Així, val a dir que des de les 8 del matí i fins les 10 de la nit el servei d'Urgències de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HNSM) «està saturat», és a dir, l'índex d'ocupació és del 100% i per tant hi ha pacients que queden pendents de visitar. Aquesta relació d'horari i ocupació del servei pot ser compartida amb altres centres hospitalaris, no així la saturació, que remarca la necessitat de l'ampliació d'aquesta àrea hospitalària, contemplada en projectes pressupostaris anteriors, però que mai ha passat de ser un projecte.

Segons la memòria del departament d'Urgències de l'any passat el 90% dels pacients freqüenta el servei entre les vuit hores del matí i les 24 hores del vespre. L'estudi també determina que és el dilluns el dia de major freqüentació i el de menor, el dimecres. Pel que fa als mesos són els hivernals, de desembre a març, els de major afluència de pacients. Al juliol i a l'agost també s'incrementa l'assistència als adults.

L'any passat van ser 34.739 pacients els que va atendre Urgències una davallada del gairebé el 8% respecte el 2009. La crisi, l'atur i la conseqüent davallada de població resident i turística són les raons per les quals la tendència mitjana anual d'augmentar el 5% de pacients atesos per urgències hagi donat un gir de 360 graus per a ser una evolució negativa.

Per nacionalitats del total de pacients visitats, el 88,49% eren residents, el 8% eren espanyols, l'1,20% eren francesos, el 0,57% eren russos, el 0,54% eren portuguesos i els 0,35% del Regne Unit. La resta, d'altres nacionalitats. Per edats, el 31,88 van ser infants (menors de 14 anys) i per gènere, el 51,4% van ser homes.

LA CAUSA PRINCIPAL, TRAUMATISMES / Les lesions, traumatismes i enverinaments representen el 35% de les causes per diagnòstic de l'ingrés a urgències dels adults. En canvi, en els infants el percentatge més alt es refereix a malalties per aparell respiratori (moltes d'elles amb símptomes de febre) que ve a ser el 29% dels pacients atesos. En segon lloc els nens que acudeixen a urgències també ho fan per traumatismes i lesions. Les malalties infeccioses i parasitàries venen a representar el 15,5% dels grups de diagnòstics dels menors. Després de les lesions, els pacients adults acudeixen a urgències per afeccions mal definides i també per malalties de l'aparell locomotor.

EL 48% DELS INGRESSOS, PER URGÈNCIES / Durant l'any passat van ingressar des d'Urgències 3.247 pacients, la qual cosa representa el 48% dels pacients ingressats a l'hospital en aquest exercici i el 9,35% dels malalts atesos des d'aquest servei.

La taxa de mortalitat és molt baixa, dels gairebé 35.000 pacients atesos a Urgències, es van produir 10 defuncions, la qual cosa representa el 0,03%, molt lluny de la taxa estàndard que és del 0,2%.

Un altra dada significativa que té l'hospital és la de les interconsultes. La manca de la totalitat d'especialistes al centre fa que molts cops, en concret l'any passat, es van produir 2.709 interconsultes (7,42 diàries). D'aquestes el 87% van requerir la presència de l'especialista a urgències, i la resta es van resoldre telefònicament.

Durant l'any passat es van traslladar a altres centres hospitalaris 102 pacients, la qual cosa representa el 0,29% dels pacients atesos. Val a dir que a urgències també es donen pacients que marxen sense avisar, catalogats com a fugits, tot i això són molt pocs, només el 0,023% i de les altes voluntàries el 0, 042%.

El sistema de triatge que marca el funcionament del servei estableix uns temps d'atenció al pacient en funció de la seva gravetat, establint cinc nivells. El 98,32% dels pacients van ser atesos i visitats pel metge en menys de quatre hores. En menys de dues hores per l'atenció d'infermeria en el 99% dels casos i en menys de dues hores pel metge en el 93% dels casos.

El Servei d'Urgències del Pas de la Casa (SUPC) va atendre l'any passat 1.309 pacients, un increment del 0,70% respecte l'any anterior. D'aquests el 25,6% van ser menors de 14 anys. Per procedència el 76% són residents, i dels no residents el 48% van ser francesos i el 33% espanyols. De tots els pacients només el 9,75% dels casos va ser necessari el trasllat al servei d'Urgències de l'HNSM. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT