PUBLICITAT

Esperances dels comuns per augmentar l'estalvi

  • Les dues corporacions revisen els concursos i confien obtenir millors preus
ÈLIA ORTS GARRI
ORDINO / LA MASSANA

Periodic
Els actuals cònsols d'Ordino i la Massana, Ventura Espot i Josep Maria Camp, es feliciten en signar un conveni Foto: EDUARD COMELLAS

La central de compres compartida dels comuns d'Ordino i la Massana, creada ara fa prop de dos anys, ha permès un estalvi d'aproximadament el 40% de mitjana, segons els càlculs del segon. I aquest estalvi confien que s'incrementarà amb la revisió dels concursos que s'està començant a realitzar. Pel conseller de Finances i Pressupost massanenc, Miquel Llongueras, «quantificar l'estalvi és molt complicat». Segons va explicar l'interventor del Comú d'Ordino, Joaquim Anglada, el que s'ha aconseguit amb aquesta central de compres és una rebaixa del preu unitari, encara que «no important», tot i que segons les dades de la Massana, aquesta ha arribat a ser del 88%, com pot ser en la compra de rètols d'obra, o de més del 70% per les bústies, articles de treta de neu o per les flors de temporada.

Per Anglada, però, aquest estalvi no és tant, i va apuntar que en el darrer any l'estalvi del capítol de proveïment es situaria entorn el 6%, i que des de la posada en marxa de la central seria d'entre el 5% i el 10%. Igualment, l'interventor ordinenc defuig la idea d'atribuir tot l'estalvi assolit a la central de compres, tot i que reconeix que «bona part» sí que se'n deriva, però hi ha d'altres factors i que alguna cosa hi tenen a veure, com la pròpia crisi.

La convocatòria dels concursos per obtenir proveïment de material es fa conjuntament entre els dos comuns, però després és cada administració qui signa el contracte individualment i va fent les comandes. La idea de la central de compres és optimitzar els recursos aconseguint preus més favorables «gràcies a les economies d'escala», segons va explicar Anglada. A l'aglutinar més demanda, s'assoleixen estalvis més importants –al tenir «més potencial de compra» s'aconsegueix «més bon preu», en paraules de Llongueras–, i tenint en compte la situació del mercat actual, on «els preus van a la baixa» perquè «tothom que vol treballar ajusta els preus per ser competitiu», doncs fa pensar que l'estalvi podrà augmentar amb la revisió dels concursos. L'interventor, però, va advertir que aquesta és la teoria, i ara caldrà veure-ho a la pràctica. De fet, en els concursos d'obres ja tenen més concurrents que ajusten més els preus per poder guanyar-los, i Anglada confia que el mateix succeeixi en els concursos per a la provisió de material que ara es comencen a revisar per part d'Ordino i la Massana.

ALTRES VIRTUTS / A més d'aquest estalvi, altres virtuts assenyalades de la central de compres són l'estandarització dels productes que s'utilitzen a les dues administracions parroquials. Així, ara tothom fa servir els mateixos bolígrafs o llibretes, per posar alguns exemples Però el més important és que la central de compres ha permès disposar d'informació que abans no es tenia, i informatitzada. Això ajuda a fer una «millor previsió» del material que es requerirà i evitar que algun departament es quedi sense algun producte necessari per al seu bon funcionament, tal com va assenyalar Anglada.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT