PUBLICITAT

Goya alerta que liberalitzar els horaris amenaça el petit comerç

  • Alís proposa obrir tots els dies, però garantint els drets laborals i de conciliació
E. A.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El primer secretari en funcions del PS, Ferran Goya, durant una entrevista que va concedir a EL PERIÒDIC Foto: EL PERIÒDIC

El primer secretari en funcions del Partit Socialdemòcrata (PS), Ferran Goya, alerta que el debat a l'entorn de la liberalització dels horaris comercials s'està plantejant des d'un punt de vista estrictament economicista i que, més enllà de garantir els drets laborals dels treballadors, s'ha de pensar en els efectes que una mesura d'aquest tipus tindrà sobre l'estructura econòmica i social del país. Així, per a Goya, la flexibilització horària que proposa el Govern posa en perill tant el petit comerç com la permanència dels treballadors qualificats, a banda de suposar una amenaça per a la cohesió social en fer més difícil la participació en esdeveniments de caire cultural i tradicional, o la implicació en associacions i entitats diverses.

En aquesta ocasió, va ser el cònsol d'Encamp, el també socialdemòcrata Miquel Alís, qui va obrir la capsa dels trons amb unes declaracions a l'ANA que, com a mínim, resulten sorprenents, tenint en compte la seva afiliació política. I és que Alís considera que la proposta del Govern de Toni Martí relativa al calendari i els horaris comercials hauria d'anar més enllà dels termes en què s'ha plantejat i hauria de preveure l'obertura dels establiments els 365 dies de l'any, això sí, sempre que en paral·lel es faci una llei que garanteixi els drets dels treballadors.

Alís, en declaracions posteriors a aquest rotatiu, es va mantenir ferm en el seu posicionament: «Som un país turístic i el dia de Meritxell, el dia de Nadal o el dia de Cap d'Any hi ha gent que espera que tinguem obertes les botigues». Ara bé, tot i que és partidari de la liberalització del calendari, permetent que les botigues obrin tots els dies, el cònsol encampadà és més reticent en allò referent als horaris. «Poder obrir fins a les 22 hores al Pas de la Casa no té cap sentit perquè a les 19 hores ja no hi queda ningú», va assegurar el mandatari comunal.

TENIR EN COMPTE TOTS ELS AGENTS / Des de la que encara és la direcció del seu partit, però, s'hi mostren en desacord. El primer secretari del PS, Ferran Goya, es remetia ahir a un article que el comitè executiu del seu partit va publicar a EL PERIÒDIC a final del 2009, on els socialdemòcrates afirmaven que «la qüestió va més enllà de la dicotomia patró/treballador; hi ha més agents implicats (per exemple, els compradors) i tampoc no podem parlar d'una homogeneïtat de posicions entre els patrons dels diferents formats del comerç andorrà».

Segons el mateix article, «el model econòmic que defensa el Partit Socialdemòcrata vol trencar la tendència a la canibalització del comerç minorista tradicional, per les grans superfícies i els grups monopolistes de distribució comercial». Ahir mateix, Goya tornava a defensar un teixit comercial ric, on els petits comerços siguin garantia de qualitat i bon servei.

Goya està convençut que la liberalització del calendari i dels horaris porta a un model de «lluita darwinista», que implicarà la desaparició d'aquells comerços que no puguin adaptar-se a les exigències implícites al nou marc. El líder socialdemòcrata insisteix que, quan es parla de protegir els drets, s'han de tenir en compte no només els drets laborals dels treballadors, sinó també el dret de conciliar la feina amb la vida personal i familiar, el dret d'accés a les activitats associatives i d'oci i, com no, els drets del petit comerç.

Un model que no tingui en compte tots aquests factors és «insostenible a llarg termini» i condueix, segons Goya, a una degradació de la qualitat de l'oferta comercial, per la pèrdua tant de petits comerços, més o menys especialitzats, com de treballadors qualificats en el sector que, a més de conèixer el producte que venen, ofereixin un bon tracte a la clientela. «Davant d'un personal poc qualificat, d'un comerç que simplement distribueix productes dels quals en desconeix les característiques, el client es decantarà per l'e-comerç –el comerç electrònic a través d'internet–, que està disponible els 365 dies de l'any, les 24 hores del dia», va afegir el primer secretari del PS.

Igualment, Goya alerta dels perills de caire social que deriven d'un model que es regeixi únicament per criteris econòmics, «que només primi els eventuals calés que es podrien fer». En aquest sentit, Goya subratlla la importància de garantir un marc de convivència i participació ciutadana, on els festius hi juguen un paper destacat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT