PUBLICITAT

El perill de privar de llibertat l'esquizofrènia

  • El Raonador del Ciutadà va tramitar al Tribunal Superior el trasllat d'un pres malalt mental de la Comella a un centre psiquiàtric penitenciari
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un agent penitenciari en una dependència del centre penitenciari Foto: ONA MORANTE

El tractament al que era sotmès, amb constants aïllaments, un dels interns de la Comella i el seu comportament, amb autolesions continues degut a una esquizofrènia que pateix, van ser els motius principals pels quals a instàncies del mateix intern el Raonador del Ciutadà va reclamar al Tribunal Superior el trasllat a un centre psiquiàtric penitenciari. La institució també es basa en un informe del director dels Serveis de Salut Mental del SAAS, Joan Obiols, que ja en agost de l'any passat considerava que l'intern havia d'estar ingressat en un centre psiquiàtric penitenciari on es podia realitzar de forma segura el tractament adient.

Emmanillat, l'intern es va presentar, acompanyat dels agents penitenciaris, al Raonador del Ciutadà per explicar-li la seva problemàtica. El pres va manifestar que considerava que la medicació que rebia no era suficient, perquè l'esquizofrènia que patia en moltes ocasions provocava l'autolesió en una acte violent que mai es dirigia vers els altres detinguts o agents. Aquest comportament, objecte d'un tractament mèdic psiquiàtric especialitzat era penalitzat amb constants aïllaments i retenció en la cel·la de càstig on patia violència fins arribar a la descàrrega elèctrica. El mateix intern va explicar que moltes vegades se'l mantenia nu i no disposava en la cel·la de roba de llit corresponent ni de la deguda ventilació.

Davant d'aquesta argumentació dels fets, el Raonador del Ciutadà va reclamar a les institucions penitenciàries les explicacions corresponents aquests càstigs i els expedients oberts per les faltes comeses causants de les penalitzacions. El Raonador demanava la consideració d'avaluar si aquest tractament era el més adient i que fos el personal mèdic especialista el que constatarà el que fos més adequat.

En aquest sentit la institució defensora del ciutadà reclamava que tot i que havia d'estar sotmès a les normes i disciplina del centre penitenciari, era necessari el respecte «a la seva dignitat com a persona, sobretot ateses les seves circumstàncies mentals».

Des de la mateixa Direcció d'Institucions Penitenciàries, es reconeixia la dificultat de mantenir al centre l'intern per les seves circumstàncies mentals, tot i que justificava l'actitud dels agents manifestant que havia estat «l'adequada».

Aquest reconeixement i la confirmació que les tasques que havien d'assumir els agents en els moments de crisi de l'intern, eren més pròpies d'un dels especialistes dels centre psiquiàtric penitenciari, van ser els detonants pels quals el Raonador del Ciutadà va reclamar al Superior que suggerís a l'autoritat competent l'agilització dels tràmits perquè l'intern fos traslladat a un centre penitenciari psiquiàtric on rebrà l'atenció pròpia del personal especialitzat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT