PUBLICITAT

Visita al Consell d'exmestres francesos

  • Membres de l'Association des Palmes Académiques reivindiquen l'ensenyament francès a Andorra
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El síndic general i la subsíndica mostren el vestuari del Consell, ahir Foto: ANA / J. A. G.

Membres de l'Association des Palmes Académiques, que reuneix antics mestres d'escoles franceses, van reivindicar l'ensenyament gal a Andorra en el marc de la visita que una delegació de l'entitat va fer ahir a la tarda al Consell General, on van ser rebuts pel síndic general, Vicenç Mateu, i la subsíndica general, Mònica Bonell.

Pere Canals, membre de la delegació andorrana de l'entitat, va voler subratllar durant la visita els lligams d'Andorra amb França i va remarcar que l'escola francesa a Andorra se l'ha de considerar «no com l'escola francesa sinó com l'escola del copríncep francès».

Canals va explicar que 68 persones d'Andorra pertanyen a aquesta entitat que aquests dies celebra un congrés a Tolosa de Llenguadoc. Dels 400 participants al congrés, 106 van fer ahir l'excursió fins al Principat.

Pere Canals va manifestar que l'entitat que ell representa a Andorra té per objectiu «la defensa de la docència i la llengua francesa a tot el món». Alhora va recordar que al Principat l'escola francesa hi va arribar «per petició dels propis andorrans» que volien així «contrarestar el poder, no d'Espanya, sinó del Bisbe». En conseqüència, va explicar, els andorrans de l'època «van pensar necessari de muntar una escola sense tanta càrrega espiritual i coacció del catolicisme d'aquell temps», informa l'ANA.

Així mateix, segons Canals, l'escola francesa va permetre reduir la influència del copríncep episcopal que «era merament d'obediència espanyola» encara que, va matisar, «quan hi ha un català ens hem de glorificar, però n'hem conegut d'altres».

L'exmestre va assenyalar a més que molts andorrans van marxar a França a guanyar-se la vida i que quan tornaven al país de vegades «eren més rics que els hereus que s'havien hagut de quedar».

CANALS / Canals va insistir, durant la visita al Consell General, en considerar la importància de l'escola francesa al país davant d'altres centres. «Una cosa clara és que l'escola francesa és l'escola del copríncep francès i té la mateixa legitimitat que la que poden tenir Sant Ermengol o Janer, que són confessionals però del copríncep episcopal, perquè totes les altres estan en una situació només d'autorització provisional».

ELS 106 / Els 106 membres de l'entitat francesa van ser rebuts pels síndic general i la subsíndica, que els van acollir al vestíbul del nou Consell General. Després d'un parlament del síndic general van poder visitar l'hemicicle i, finalment, la Casa de la Vall. Vicenç Mateu va remarcar durant el seu discurs que per al Consell General és «un honor» haver rebut aquesta visita i que respon a «la voluntat d'obrir el Consell a la ciutadania i a la societat en general».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT