PUBLICITAT

Botiguers i treballadors, preocupats per la proposta d'ampliació d'horaris

  • Els petits comerciants dubten que puguin contractar més gent i els dependents veuen en perill la conciliació
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alguns turistes observen l'aparador d'un comerç de l'avinguda de Meritxell d'Andorra la Vella, ahir. Foto: ANA / J. A. G.

la modificació de la Llei dels horaris comercials, amb l'ampliació de l'obertura de 7 a 22 hores, causa preocupació i confusió entre els treballadors dels establiments del país. Entre els principals temors de les persones que treballen de cara al públic hi ha la impossibilitat de compaginar la vida familiar amb la laboral, així com el neguit per saber si els empresaris respectaran les vuit hores de treball del personal o decidiran ampliar els horaris establint torns o contractant nous treballadors.

L'anunci de la modificació de la Llei dels horaris comercials està creant confusió i neguit entre els treballadors que estan de cara la públic en no saber de quina manera els afectarà aquesta mesura. Entre els botiguers que són a la vegada propietaris del comerç i treballadors al seu establiment hi ha opinions contraposades, tal com recollia ahir l'ANA. Anna Vergés, propietària d'una botiga de roba a Andorra la Vella, afirma que el canvi «només beneficia a les grans superfícies» perquè establiments com el seu «no podem obrir més hores de les que ja obrim». Per fer front a una ampliació de l'horari «caldria contractar més personal i no podem perquè ens sortiria molt car». Així mateix, considera que, si bé pot ser comprensible ampliar l'horari de tancament fins a les 22 hores, «és absurd que es pugui obrir a les 7 perquè ningú va a comprar a aquesta hora».

Des d'un altre punt de vista, Manuel Vilares, propietari d'un establiment de fruita contigu a una gran superfície de la capital, comentava que el canvi en la legislació dels horaris no li sembla «ni bé ni malament». En la seva opinió, hi ha possibilitat de «guanyar més diners» i es va mostrar convençut que hi ha empresaris disposats a contractar més personal si és necessari. En el seu cas, però, a la botiga hi treballen només ell i la seva dona. Si hagués d'obrir de vuit del matí a les deu de la nit, hauria de contractar una tercera persona. Així mateix, si la superfície comercial que té al costat comença a tancar a les 22 hores, ell està disposat a emular aquest horari. En qualsevol cas, va admetre que «treballaria més i tindria menys qualitat de vida», però «les coses al país estan com estan», va afegir.

TORNAR AL PASSAT / Altres persones no estan convençudes que el canvi signifiqui que les empresaris creïn nous llocs de treball. La Paquita, una venedora en un outlet de la capital i amb més de 40 anys al país, expressava ahir els temors sobre l'ampliació dels horaris. «A casa confiem molt en Toni Martí, som d'Escaldes i l'hem votat tots, però aquest canvi em preocupa perquè pot fer-nos tornar enrere, al temps de quan a Andorra l'amo et deia, a les onze, que ja podies tirar cap a casa», va explicar. A més a més, la Paquita creu que moltes persones es trobaran amb serioses dificultats per «portar la casa».

De la mateixa opinió és la Tayana Moura, dependenta en una botiga de la capital. El seu principal temor és quin horari haurà de fer i si tindrà temps de tenir cura del seu fill. «Si la guarderia no obre més hores, aquesta mesura ens anirà fatal», va advertir. «La guarderia comença a dos quarts de vuit i, si he de començar a les set, on deixo la meva filla si aquí no tinc família i el seu pare treballa?», es preguntava. Moura creu que a Andorra «molta gent té fills, però no família al país perquè no són d'aquí i això pot ser un problema molt gran».

Emília Ferreria, caixera en un centre comercial de país, considera que el canvi legislatiu està «molt mal fet» perquè la gent que té fills no sabrà com fer-s'ho per anar a deixar o anar a buscar-los a la llar d'infants. Igualment, Ferreria va manifestar que un motiu de preocupaci és saber si es respectaran les vuit hores de la jornada laboral o bé «haurem de quedar-nos més hores cobrant el mateix».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT