Andorra finalitza en 5a posició als Campionats d'Europa

• Valls, 23è, és el millor de l'equip de la FAM, perjudicat per no tenir cap dona, fet que els hagués situat al podi
VALPOSCHIAVO

L'equip de la FAM, d'esquerra a dreta: Joan Valls, Marc Casal, Xavier Teixidó, Óscar Casal, Lluís Sanvicente, el tècnic Carles Font i Ferran Teixidó. Foto: FAM

La prova de Valmalenco (Itàlia) a Valposchiavo (Suïssa) dels Campionats d'Europa de curses de muntanya va acabar amb molt bon sabor de boca per a l'equip de la Federació Andorrana de Muntanyisme, que va aconseguir classificar-se 5è per seleccions en una taula amb 11 equips –no tenir una participant femenina els va perjudicar per sumar punts i entrar al podi–, i va situar els cinc corredors entre els 40 primers d'una cursa amb gairebé 500 participants. El millor tricolor va ser Joan Valls amb un temps de 3h 02min 48s en la 23a posició.

La cursa, de 31km, va ser intensa de sortida tal com s'esperava. La situació d'inici va ser amb un Óscar Casal que marcava el ritme dels andorrans, mentre Joan Valls es mantenia prop. Durant els primers 5km va ser així i es va allargar la situació fins el nou, quan al darrere es mantenien a poc més de mig minut Marc Casal i Ferran Teixidó. Quan es va arribar al quilòmetre 12, Óscar Casal va marxar sol cap al davant i Valls va començar a patir fins que Marc Casal el va agafar i tots dos van seguir el ritme, amb Valls intentant buscar una mica de recuperació. Llavors va arribar la pujada forta fins el cim, i aquí Óscar Casal va patir amb el seu turmell que aquest any ha tingut un esquinç, i va haver de parar durant tres minuts tot plantejant-se la retirada. En aquell temps, Valls el va superar i va agafar un ràpid ritme de baixada per arribar a la meta 23è, mentre Marc Casal arribava poc menys de tres minuts després. El seu germà Óscar va poder acabar, a més de cinc minuts de Valls, mentre que Lluís Sanvicente va arribar menys d'un minut al darrere d'Óscar Casal, i va tancar la participació andorrana Ferran Teixidó altre minut més tard.

PER EQUIPS / La classificació per equips va ser la 5a de les 11 seleccions. La llàstima és que Andorra es va quedar a només quatre punts de Suïssa, la quarta, i a un pas del podi si hagués pogut puntuar en categoria femenina. La manca d'una representant del país va impedir pujar al calaix, però la 5a posició és vàlida si es pensa que al darrere van quedar països com França o Alemanya.

SATISFACCIÓ GENERAL / Joan Valls era l'home més satisfet de l'equip andorrà. El corredor va assegurar haver fet un esforç màxim amb una part final molt exigent en què fins i tot va fer alguns quilòmetres com si fossin sèries d'entrenament: «Ha hagut un moment que m'ha marcat que corria el quilòmetre a 2min 59s, una bestiesa». Valls va assegurar que havia patit molt a la part final, «sobretot a l'últim quilòmetre que era en pujada i s'ha fet molt llarg».

Per altra part, Óscar Casal va assegurar que es va torçar el turmell que fa poc temps va patir un esquinç, i que va estar a punt d'abandonar. Al final va completar els 31km i, en principi, el turmell no va quedar massa afectat. «El portava embenat i m'ha aguantat bastant bé», va dir el corredor, que tot i això va veure perillar la cursa després de tenir aquests problemes a la part de neu del circuit d'aquests Campionats d'Europa de curses de muntanya.

Pel que fa a l'anàlisi tècnic, el seleccionador Carles Font va dir que els resultats «són molt bons perquè hem tingut als cinc corredors entre els 40 primers», però va lamentar no poder comptar amb una representant femenina per poder sumar punts que haguessin permès ser al podi de la classificació per equips.

El guanyador de la cursa va ser el txec Robert Krupicka amb un magistral crono de 2h 39min 59s. El segon, l'espanyol Luis Alberto Hernando, va arribar cinc minuts després.