PUBLICITAT

El Col·legi critica la «mala gestió del SAAS» i exigeix «responsabilitats»

  • El col·lectiu rep el compromís de la ministra de realitzar una cartera de serveis per concretar les necessitats del sistema
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Touceda i González al despatx del COA, dimecres passat. Foto: ÀLEX LARA

La situació econòmica del sistema sanitari andorrà passa per hores baixes. És un fet que la CASS i el Govern (que ha aprovat recentment un suplement de crèdit de 27 milions d'euros) ja han fet públic i que assumeix també el Col·legi de Metges. Però davant les crítiques i controls que el col·lectiu està vivint, pel que fa a la despesa de proves mèdiques o de baixes laborals que s'allarguen suposadament més del necessari, el Col·legi assegura que ells no són els responsables directes del dèficit i apunten cap a una altra direcció. Per una banda, la caiguda dels cotitzants, motivada pels treballadors que han marxat del país després de perdre la feina, i que lògicament ha comportat una davallada dels ingressos. I per altra, el Sistema Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS). Un sistema que asseguren que està «mal gestionat» i que genera una despesa que ningú controla.

Manuel González, el president del Col·legi, va manifestar que la manca de control efectuada pels alts càrrecs del SAAS comporta una despesa innecessària i un dèficit que finalment acaba pagant el Govern, ja que el SAAS rep partides de la CASS i de l'Executiu, i tenint en compte l'eixugament de les arques de la seguretat social, és el Govern qui n'acaba assumint el 100% de la despesa. González va definir-lo com un hospital privat «que va facturant i li és igual perquè qui ho paga és el Govern».

Davant aquesta situació, i tenint en compte la complicada conjuntura econòmica, el Col·legi de Metges considera que el Ministeri de Salut ha d'exigir responsabilitats als alts càrrecs del SAAS. «Ningú el controla. Si no funcionen que canviïn als responsables», va exigir el president del Col·legi. Com a exemples, va exposar el nombre d'actes mèdics que s'hi realitzen, que s'ha mantingut els darrers anys malgrat haver duplicat el nombre d'especialistes i haver augmentat la mateixa proporció en salaris, va assegurar el secretari del col·lectiu, Josep Antón Touceda. També exposen que, com que el sistema «no funciona» les baixes mèdiques «s'eternitzen», un aspecte que acaben pagant els metges.

González també va plantejar la necessitat d'intentar limitar al màxim les intervencions que requereixin als pacientspassar la nit a l'hospital, tenint en compte l'elevada despesa que això comporta. El Col·legi aposta per impulsar la cirurgia major ambulatòria en aquest sentit, tal i com ja han implantat països veïns.

Aquestes crítiques i demandes han estat plantejades a la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez. La problemàtica, segons assegura González, és que ella no té constància de gran part de la situació, ja que els càrrecs «no li comuniquen». Segons Gonzàlez, «al SAAS mana molta gent però ningú fa el que cal fer». El Col·legi lamenta que s'hagi recarregat el sistema amb «alts càrrecs intermitjos», molts dels quals «no saben el que han de fer i no apliquen responsabilitats» a qui correspongui.

auditar el sAAS/ Davant d'aquesta situació la demanda dels professionals mèdics s'encara a la necessitat de fer una auditoria del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària. La opinió de Touceda és que cal mirar «qui fa les coses i com, i quin és el seu objectiu i rendiment».

També en aquest sentit d'avaluar el funcionament de la sanitat, el Col·legi ha aconseguit el compromís de la ministra d'elaborar una cartera de serveis de Salut que permeti tenir una radiografia exacta del seu funcionament i mancances. Aquest tema va ser tractat durant una reunió mantinguda la setmana passada. De fet, la cartera de serveis és una prioritat del ministeri i està inclòs a l'actual pla estratègic de salut, malgrat que durant la legislatura socialdemòcrata quedés encallat.

El Col·legi de Metges està convençut que amb la cartera de serveis completada es podrà realitzar un estudi exacte de «si el que tenim al país és suficient i de si les prestacions que donem són realment les que podem donar o si s'ha d'anar a fora», va cloure Touceda.

Durant les reunions mantingudes amb el ministeri de Salut, el Col·legi s'ha mostrat predisposat a col·laborar en tot el que faci falta per aconseguir retallar el dèficit, «sempre i quan no es rebaixi la qualitat assistencial». Es mostren oberts a estudiar propostes com rebaixar el cost de les proves radiològiques o treballar per evitar la duplicitat de proves als pacients.

Pel que fa a la introducció dels medicaments genèrics, aprovada el març passat, no veuen malament la mesura malgrat que asseguren que no generarà l'estalvi que pensava el ministeri. Segons al·leguen, el que han fet les marques ha estat baixar preus, i fins i tot algunes d'elles acaben costant menys que el propi genèric.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT