PUBLICITAT

La FACA vol que la Constitució sigui recuperable i no traslladable

  • La patronal proposa obrir el Dia de Meritxell si coincideix en cap de setmana, com el 14 de març
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els ministres de Economia i Turisme i els responsables dels agents econòmics,
Foto: TONY LARA

Ahir van entrar per registre del Govern les al·legacions dels diferents agents comercials i econòmics del país a la proposta plantejada per l'Executiu de la flexibilització horària. Una proposta que ha estat plantejada aquesta mateixa setmana i que vol entrar en tràmit d'urgència el mes vinent al Consell General per ser aplicada a finals de juliol o a principis d'agost. En la gran majoria dels casos, les modificacions són molt puntuals però d'altres proposen canvis substancials. A la proposta de que el 14 de març, Dia de la Constitució, no tanquin els comerços si coincideix en dissabte o diumenge, i sigui traslladable el festiu al dilluns següent, la Cambra de Comerç, Industria i Serveis (CCIS) afegeix que a més de cap de setmana aquesta mesura sigui contemplada també si el dia de la Constitució cau en una setmana de màxima afluència com pot ser Setmana Santa, o inclòs festius d'altres regions, com les Falles a València, «on s'espera afluència de públic», va explicar Pilar Escalé, directora del CCIS.

En aquest sentit des de la FACA també han fet la seva aportació en aquest punt de la modificació de la llei. Segons la federació d'associacions de comerciants el dia de la Constitució quan caigui en cap de setmana, en lloc de traslladar la festa a un altre dia, que sigui com l'1 de maig, és a dir, que els treballadors puguin recuperar-lo un altre dia però que no s'hagi de tancar el negoci.

Qui ha estat més contundent ha esta la Unió Sindical d'Andorra (USdA) qui ha proposat la nul·litat de la llei perquè considera prioritari que es desenvolupen les lleis socials abans.

LES BENZINERES, OBERTES TOT L'ANY / Per altra banda, la Cambra de Comerç va proposar que totes les botigues de les benzineres del país puguin obrir els 365 dies de l'any. És a dir, serien l'excepció a la nova norma que contempla tres dies de tancament obligatori, l'1 de gener, el vuit de setembre i el 25 de desembre.

Unes dates que també són discutides per alguns agents econòmics, com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) que considera que el Dia de Meritxell podria tenir el mateix tractament proposat per al dia de la Constitució, és a dir, que si coincideix en cap de setmana que sigui traslladat a una altra data i que no sigui de tancament obligatori.

Des de la CCIS, s'ha volgut traslladar les inquietuds dels diferents sectors econòmics que li han fet arribar a l'ens els seus neguits. Així, el sector de les dispensadores de combustibles volen que siguin considerats com a «comerç turístic» i per aquest motiu reclament no tancar cap dia de l'any, segons va explicar Pilar Escalé, directora de la CCIS. Pel que fa a l'horari, tal i com ja contempla la llei, serà a voluntat de cada benzinera que vulgui obrir les 24 hores del dia, si fa el pagament corresponent a la taxa que marca la norma.

LES PERRUQUERIES NO VOLEN LLIBERTAT / El sector de les perruqueries, que també estava subjecte a la modificació horària, ha suggerit continuar com a servei i no com a comerç. Escalé va explicar que les perruqueries reclamen continuar amb l'horari actual i no allargar-ho perquè volen ser considerades com a serveis i no com a comerços. Això sí, des del sector consideren que dies com el 31 de desembre sí que reclamarien aquesta ampliació horària. Des de la Cambra, però, van considerar que si continuen com a serveis s'ha de ser conseqüent amb el manteniment de l'horari, sense excepcions de dates.

PREVEURE L'IMPACTE SOCIAL /Per la seva banda, la CEA en el seu escrit d'al·legacions va dedicar un apartat a consideracions generals, en les què la patronal vol deixar palès que aquesta flexibilització horària és necessària «però no soluciona la situació econòmica», diu l'informe. La confederació recorda altres mesures com les zones de vianants, altres mercats, potenciar la competitivitat i la producció i augmentar la diferenciació. Això sí al respecte de la modificació de la llei d'horaris comercials la CEA subratlla el fet que s'ha de «preveure al màxim l'impacte social» que hi pot ocasionar.

S'ha d'estudiar la fórmula per a que l'ampliació horària proposada per l'Executiu «no bloquegi les activitats de les empreses sinó que s'ha de millorar el servei als clients», diu l'informe de la CEA. La confederació recomana que cada empresa s'adapti a la seva demanda pel que fa a l'horari d'obertura. A més la confederació posa accent en la recerca per trobar solucions als establiments de locals comercials que estan buits.

A les propostes concretes, els empresaris puntualitzen que a l'acció de regular un web amb horaris dels comerços, segons la CEA aquest web no ha d'encotillar la llibertat de l'establiment, «no ha de comportar la pèrdua de flexibilitat de l'empresa de tancar uns dies més tard i altres més aviat». Per altra banda, la patronal també vol que quedi inscrit a la modificació de la llei que l'augment de la inspecció que es preveu per assegurar que es complexi el codi laboral, «no hauria de repercutir en els costos per als empresaris». L'USdA, que ha reclamat l'anul·lació total de la modificació de llei, remarca que és necessari el desplegament de lleis socials. Segons el secretari general del sindicat, Gabriel Ubach, el país no compta amb una xarxa de guarderies adaptades per aquests horaris nocturns, ni transport escolar fins les 11 de la nit.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT