PUBLICITAT

La CEA demana que el 14 de març sigui traslladable i la FACA i la Cambra que sigui recuperable

  • La patronal demana una solució a l'existència dels locals comercials que estan buits i que perjudiquen la imatge general del país i del comerç
10062011-cea
Una roda de premsa de la CEA.
La CEA ha demanat al Govern que els dies 8 de setembre i 14 de març tinguin el mateix tractament en el marc de la modificació de la Llei dels horaris comercials. Aquesta és una de les principals demandes de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que ha lliurat aquest divendres a l'Executiu, segons ha explicat a l'ANA la directora de la CEA, Sílvia Gabarre. Aquesta petició es justifica "perquè si ens cau un 14 de març en un dissabte ha de ser traslladable i un 8 de setembre també" tenint en compte que "estem parlant d'Andorra com a destí turístic comercial, i no pot ser tenir turistes que vinguin i es trobin els comerços tancats", ha comentat la directora de la patronal. Mentrastant, la FACA i la Cambra de Comerç han proposat que el 14 de març sigui recuperable.
Així mateix, ha dit que la CEA creu que "la modificació de la Llei dels horaris comercials és una necessitat" però ha manifestat que "no és una solució a la situació econòmica del país". En conseqüència ha subratllat que "es requereixen unes mesures d'un abast més ampli", entre les quals hi hauria "la d'anar a buscar nous mercats, crear zones per a vianants, potenciar la competitivitat i la productivitat i augmentar la diferenciació pel que fa al sector comerç".

També ha afirmat que la patronal creu que amb l'aplicació d'aquests nous horaris comercials "caldrà preveure també la implementació de mesures que redueixin l'impacte social que se'n pugui derivar". De la mateixa manera, ha assegurat que "entenem que els horaris no han de bloquejar l'activitat econòmica de les empreses sinó que han de ser una eina per a millorar la qualitat vers els clients", per la qual cosa, "cada empresa, segons el seu model de negoci, s'ha de poder adaptar a la demanda que té".

En la resposta de la CEA al Govern també es fa menció a la necessitat de "trobar una solució a l'existència dels locals comercials que estan buits i que perjudiquen la imatge general del país i del comerç".

Pel que fa a l'articulat, han proposat alguns matisos com per exemple en el moment que es parla de convenis col·lectius proposen que es parli 'dels convenis i dels acords'. Segons Gabarre, 'hi poden haver acords d'empresa' de manera que 's'ha d'especificar conveni o acord col·lectiu sectorial o sense conveni o acord col·lectiu perquè es tinguin en compte els acords d'empresa i repercuteixi en els treballadors que puguin tenir acords amb l'empresari'.

La FACA i la Cambra coincideixen en el 14 de març
D'altra banda, des de la FACA, Susagna Venable ha dit que han fet arribar al Govern una observació per demanar que el Dia de la Constitució, el 14 de març, quan caigui en cap de setmana, en lloc de traslladar la festa a un altre dia, que sigui com l'1 de maig, és a dir, que els treballadors puguin recuperar-lo un altre dia però que no s'hagi de tancar el negoci.

Finalment, en el cas de la Cambra de Comerç, la seva directora, Pilar Escalé, ha dit que també han demanat que el 14 de març sigui recuperable, perquè es pot donar el cas que caigui en el període de Setmana Santa i tancar un dilluns faria molt de mal als comerços.

Escalé ha afegit que, a demanda del gremi de perruquers, han sol·licitat que finalment aquests no siguin considerats com a comerç sinó que prefereixen continuar sent considerats un servei, i per tant, volen seguir fent el mateix horari.

D'altra banda, també s'han traslladat al Govern les demandes de les benzineres, que volen excedir el màxim de 84 hores setmanals perquè aquest tipus de comerç obre tots els dies de 7 a 22 hores. A més, també volen que l'impost especial per allargar l'horari només s'hagi de pagar si es volen fer 24 hores, i no pas quan es vol allargar fins a les 23 hores durant el mes d'agost, ja que és una pràctica habitual.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT