PUBLICITAT

RTVA tanca amb un dèficit d'un milió d'euros i 3,5 milions de deute

  • Les indemnitzacions reclamades pels comiats de l'exdirector i de la responsable d'arxiu sonor sumen 382.536 euros
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Marticella, director de RTVA.
Foto: ÀLEX LARA

L'ens públic de Ràdio Televisió d'Andorra (RTVA) va presentar ahir el tancament pressupostari i financer de la parapública, que se salda amb més d'un milió d'euros de dèficit, al qual se li ha d'afegir els tres milions i mig que ja suma l'endeutament. L'Executiu dels socialdemòcrates ja va presentar el tancament dels comptes però només ho xifrava en poc més de mig milió d'euros. Ara però al tancament financer se li ha d'afegir les amortitzacions vàries xifrades en 124.319 euros, i sobretot les provisions de indemnitzacions de dos acomiadaments que se xifren en 382.536 euros. Una suma que dóna el resultat de 1.080.106 euros negatius .

Aquestes provisions a llarg termini són les que fan gairebé duplicar el tancament negatiu previst corresponen a dos plets judicials que la parapública té pendents i que ja han passat la primera instància i estan recorreguts al Tribunal Superior. La indemnització més nombrosa, i per ara perduda per l'ens públic, és la reclamada per l'exdirector de RTVA, Joan Besson, que suma 229.127 euros, en concepte del que s'havia subscrit en contracte blindat que obligava a la part contractant a pagar-li, en el moment de l'acomiadament, una vegada i mitja els sous que li faltaven per cobrar fins la rescissió del contracte. Aquesta indemnització cal sumar-li 33.223 euros de la CASS. RTVA ha recorregut la sentència favorable a Besson. Ara però la direcció de RTVA està en el termini de recollir tota la informació necessària per presentar-la al Superior.

La segona reclamació és la que va fer l'exresponsable de l'arxiu sonor, Rosa Maria Ribó, qui va ser acomiadada a meitat de l'any passat i que ha estat recorreguda al Superior, però en aquest cas per l'extreballadora ja que la primera instància va ser favorable a RTVA. En aquest cas la indemnització reclamada és de 104.965 euros, més els 15.220 euros de la CASS.

Aquestes partides de provisions en cas de que les sentències finals siguin favorables a la parapública formaran part dels ingressos del pressupost d'aquest any, segons va assegurar ahir l'actual director de RTVA, Jordi Marticella.

17% MENYS D'INGRESSOS/ Si es fa un repàs als ingressos que la radio i televisió públiques van rebre l'any passat val a dir que s'han xifrat en gairebé el 17% menys que en l'any anterior (760101 euros menys). En total RTVA va ingressar 3,7 milions d'euros. La davallada principal ve de les transferències corrents que són les aportacions del Govern, que se xifra en mig milió d'euros menys. A més els ingressos patrimonials i els ingressos per intercanvis comercials també s'han rebaixat en el 15% i en el 85% respectivament. «Aquestes davallades són conseqüència de la crisi, perquè les empreses tenen tendència a reduir la partida de publicitat», va justificar Marticella.

En quan a despeses de personal també s'han vist reduïdes en el 10% (360.000 euros), tot i haver-se gastat 179.967 euros en indemnitzacions per acomiadaments. Val a dir que la plantilla d'assalariats s'ha vist reduïda en 10 persones, situant-se en 101 el nombre de treballadors de RTVA.

L'única partida que s'ha vist incrementada és la de la inversió real que ho ha fet en gairebé el 26%, i «s'ha fet per millorar els equips nous i la maquinària», va explicar Marticella. El director de RTVA va remarcar que el cost de l'explotació ha baixat en 837.556 euros, i aquesta tendència és la que es vol continuar «per aconseguir aquest any l'equilibri pressupostari», va dir Marticella. El director es va atrevir a fer aquesta previsió per «les accions que es van fer al 2010», fent referència a la davallada de treballadors i diverses amortizacions. A més Marticella es va pronunciar sobre la solució de l'endeutament que ell considera que es pot resoldre «amb una aportació externa o altres resolucions més imaginatives que s'hauran de buscar», va manifestar.

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT