PUBLICITAT

Un 90% dels apartaments tenen una o dues estrelles i cap en té quatre

  • La majoria d'incidències detectades estan relacionades amb l'obligació de donar informació en múltiples idiomes
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Edificis d'apartaments, tant d'habitatge com turístics, a Soldeu. Foto: TONY LARA

Un 90% dels apartaments turístics té una categoria d'entre una i dues estrelles, i cap acumula quatre estrelles. Aquesta és la principal conclusió que s'extreu de l'estudi encarregat per l'Associació d'Empreses d'Allotjament Turístic (AEAT) per conèixer l'estat del total de 1060 apartaments que reuniex l'entitat. La presidenta de l'AEAT, Valérie Lackner, ja va exposar amb anterioritat que l'entitat agrupa al voltant de 70% dels apartaments moblats destinats a allotjament turístic del país.

Els apartaments turístics tenen una classificació que va d'una a quatre estrelles, «no comparables» a les que classifiquen els hotels, segons va explicar la vicepresidenta de l'AEAT, Rosa Santamaria, que va assegurar que el confort que pot oferir un apartament d'una estrella «és superior» al que pot donar un hotel amb la mateixa classificació.

L'entitat ja s'esperava una classificació com l'assolida, i Lackner va exposar que arribar a les quatre estrelles és «molt complicat», com a conseqüència de les exigències de la normativa. Per assolir la categoria de quatre estrelles, un apartament ha de donar serveis complementaris com coixins addicionals per persona allotjada i la possibilitat de canviar la roba de llit i de bany abans de finalitzar la setmana; l'opció de controlar la llum central des del llit; que es pugui escoltar música per via ràdio o canal de televisió; a més de disposar de dutxa, cal que tingui banyera; ha de tenir un assecador i una cadira o tamboret a la cambra de bany; a la cuina ha d'estar equipada amb forn, microones i rentavaixelles; igualment ha de disposar d'una rentadora de roba amb estenedor dins el bany; hi ha d'haver disponible un bressol; s'ha de garantir l'aparcament dins el mateix edifici: i disposar d'un servei de bugaderia. Aquests són els serveis que diferencien els apartaments de quatre estrelles dels de categories inferiors.

Lackner va explicar que el Govern va lliurar aquesta setmana les plaques acreditatives a les empreses d'allotjament turístic. D'altra banda, va avançar que l'entitat serà present a la Grande Braderie que s'ha de celebrar al Pas de la Casa el primer cap de setmana de juliol. En aquest punt, va explicar que tindran un estand i que participaran oferint paquests per promoure que els visitants pernoctin al país.

MANCANCES DETECTADES / L'empresa encarregada de l'avaluació dels apartaments va presentar els resultats obtinguts ahir a l'AEAT. A més de la distribució dels allotjaments en funció de la categoria, l'avaluadora també va fer notar algunes mancances dels apartaments a les responsables de l'associació. La majoria de les incidències fan referència a la informació que s'ha de donar als clients. La normativa obliga, segons va recordar la presidenta de l'AEAT, a oferir informació sobre el propi apartament, les normes de la comunitat de l'edifici, dels horaris del servei de recepció i les instruccions dels electrodomèstics de què disposa l'apartament, així com el llistat de preus, en quatre idiomes: català, castellà, francès i anglès. És en aquest camp on s'han detectat la majoria d'incidències, per la dificultat d'oferir informació, sobretot relativa als electrodomèstics, en català. Lackner va valorar que aquestes mancances són «detalls», però que comporten «molta feina».

Lackner va comentar que la informació s'ofereix, però no sempre en els quatre idiomes. Per això l'AEAT treballarà ara, conjuntament amb l'empresa que ha fet l'avaluació, en l'elaboració d'un model que puguin utilitzar totes les empreses associades per tal de complir amb la normativa. Així mateix, va comentar que la majoria dels apartaments turístics estan tancats a l'estiu i va assegurar que de cara a la temporada d'hivern les mancances ja estarien solventades. «Quan entri el turista, això estarà conforme», va afirmar la presidenta de l'associació, que va afegir que es comprovarà que es compleixi la normativa.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT