PUBLICITAT

Sanz veu l'acord monetari com una oportunitat per a la banca

  • L'obertura econòmica i la recerca de nous mercats, necessàries per sortir de la crisi
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Juan Ignacio Sanz i Xavier Altimir conversen abans d'iniciar ahir la presentació de la memòria de la CEA. Foto: ANA / J. A. G.

L'acord monetari és vist pel professor de Banca i Mercats de Capital d'ESADE, Juan Ignacio Sanz Caballero, com una oportunitat per Andorra. I més concretament per al seu sector financer i bancari. Segons l'expert, «continua havent diners al món», i aquests «intenten escapar dels rastres del blanqueig». Així mateix, es va mostrar convençut que posarà en competència el sector andorrà amb d'altres, i de les situacions de competència, «si es fa bé, se'n surt reforçat».

Sanz va analitzar la situació actual i el futur del model econòmic andorrà en el marc de la presentació de la memòria del 2010 de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). En aquesta conferència, el professor d'ESADE va afirmar que Andorra «el demà el té assegurat», considerant que el sector bancari i financer està preparat per als reptes futurs. Així, va valorar que la banca ha demostrat «saber gestionar molt bé» en comparació a d'altres països, i l'obertura que permetrà la signatura de l'acord monetari amb la Unió Europea possibilitarà «aliances amb d'altres grups bancaris europeus que es vulguin establir d'alguna manera a Andorra, ja sigui a nivell comercial o bé per desenvolupar centres tecnològics que permetin el desenvolupament del coneixement i l'especialització dels professionals andorrans». En aquest punt, Sanz va plantejar la possibilitat que Andorra esdevingui una plataforma de desenvolupament tecnològic bancari, seguint la lluita generada pels processos de concentració bancària que s'estan donant a Espanya.

El professor va apuntar a la mida del país i a la seva situació geogràfica com a punts forts per emprendre el creixement futur de l'economia nacional en general –que passa per una major productivitat, entesa com a coneixement per l'expert, que va aprofitar per assenyalar que cada andorrà produeix el doble que un espanyol a l'any–, i més en concret del sector financer, que és un dels que ha de permetre la reactivació econòmica. Però evidentment no és l'únic. El sector turístic és un altre que ha de contribuir a fer avançar l'economia. En aquest punt hi coincideix també el president de la CEA, Xavier Altimir. Però aquest sector té el risc de «l'excessiva dependència d'Espanya», al voltant del 80%.

OBERTURA ECONÒMICA / L'expert considera necessària l'obertura econòmica i la recerca de nous mercats turístics. En aquest punt, va assenyalar que la UE com a possibles mercats, però va apuntar que la situació de crisi que viu el continent fa pensar que «és millor ser proveïdor que membre de la UE».

Així mateix, Sanz va exposar que el món «serà més pobre», ja que el creixement econòmic serà menor, i aquest, va assenyalar, serà desigual geogràficament: el major creixement es trobarà «a dreta i esquerra» d'Europa. Per això va valorar positivament les passes iniciades en busca de mercats com l'israelita i dels països de l'est. En relació a aquest darrer punt, Altimir va assenyalar els contactes iniciats amb patronals portugueses, així com amb delegacions empresarials de la Xina o Azerbaidjan.

Per encarar el futur amb optimisme, la CEA creu que cal dedicar esforços a reforçar el turisme i el comerç, i en segon lloc, obrir l'economia del país a nous sectors com l'educació, I+D, o la medicina estètica. En general, «atreure tot el relacionat amb el talent i que puguin aportar valor afegit», va manifestar Altimir. I per poder fer això, el president de la CEA creu que «tot passa» per tancar la reforma tributària i la signatura de convenis per evitar la doble imposició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT