PUBLICITAT

Un conflicte de custòdia retarda el jurament de Montané al Consell

  • El conseller electe es troba a Veneçuela per recuperar el seu fill i no ha pogut accedir al càrrec
J. R. BAIGES / E. ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El conseller electe Xavier Montané, en una imatge d'arxiu. Foto: TONY LARA

El conflicte per la custòdia del seu fill és la raó per la qual Xavier Montané no ha pres possessió del seu càrrec com a conseller general per Demòcrates per Andorra. Montané va ser investit el mateix dia de la constitució del Consell General, el 28 d'abril passat, però la seva absència li va impedir fer el jurament corresponent. Segons fonts a què ha tingut accés aquest rotatiu, el conseller electe es troba a Veneçuela, després que la seva exparella –i mare de la criatura– s'emportés el nen a aquell país, d'on ella és originària.

Des de la separació de la parella, el nen havia viscut amb el pare. Ara bé, segons les mateixes fonts, fa poc que la mare va viatjar des de Veneçuela fins a Barcelona i va voler veure el nen. Seria arran d'aquesta visita que la mare es va emportar el fill de tots dos cap al seu país. Com a conseqüència d'aquests fets, Montané ha hagut de traslladar-se a Veneçuela, amb l'objectiu de recuperar el nen i tornar-lo a Andorra.

L'absència de Montané, atribuïble a una raó de força major, ha impedit fins al moment que el conseller electe prengués efectivament possessió del seu càrrec. De fet, tant l'acceptació com una eventual renúncia s'han de fer personalment,de manera que, en qualsevol cas, s'ha d'esperar el seu retorn per resoldre una situació que és excepcional. Tant des del partit com des del grup parlamentari demòcrata s'ha volgut guardar la més absoluta discreció al voltant d'aquesta qüestió, entenent que es tracta d'un tema «delicat i molt personal».

El Reglament del Consell General estableix que «la plenitud dels drets i deures de conseller general s'adquireix després d'haver presentat la credencial corresponent a la Secretaria del Consell General i d'haver prestat jurament o promesa d'acatament a la Constitució en la primera sessió a què assisteixi». En canvi, el que no regula són els terminis d'acceptació del càrrec, tenint en compte que hi ha consellers que hi accedeixen quan la legislatura ja ha començat –per exemple, quan algú renuncia al Consell per anar al Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT