PUBLICITAT

Tot venerant els arxius

  • Escaldes recopila la seva memòria de 4 segles, aprofitant el Dia internacional dels fons històrics
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Barquin presenta l'arxiu històric d'Escaldes, ahir a la biblioteca. Foto: ÀLEX LARA

«No tinc un arxiu preferit, és com dir-li a una mare que esculli quin fill prefereix». La frase demostra la passió, cura i fins i tot maternalisme amb la que Aurora Baena i el seu equip han elaborat el catàleg de l'arxiu històric d'Escaldes-Engordany, un recull de la memòria històrica del quart durant més de quatre segles. La primera documentació data de 1588 (les primeres actes del quart són de 1716), i les darreres són de 1978. Només hi ha una excepció, va explicar Baena, l'expropiació de la Pèrgola, que per tenir una resolució més tardana, recopila arxius de quan Escaldes ja era considerada un Comú.

En total el llibre, presentat ahir a la Biblioteca comunal, conté més de 1.400 referències de documents, «és un inventari i una eina de recerca, que posa en valor el patrimoni documental» de la parròquia escaldenca, va manifestar Baena. Entre ells, la constitució de la Confraria de Paraires, el decret de creació de la parròquia (del 14 de juny de 1978) o litigis veïnals, entre molts altres.

La consellera de Cultura, Núria Barquin, va celebrar durant la presentació del catàleg que s'hagi aconseguit reunir «els moments claus del poble escaldenc», coincidint amb la celebració de la capitalitat de la Cultura Catalana. Present i futur, ja que el catàleg ha de ser una eina «per transmetre els valors de l'esforç i del treball a les noves generacions». Aquest document és el quart que s'elabora al Principat, després del de Sant Julià, Canillo i Andorra la Vella.

Dia Internacional dels Arxius

Escaldes va realitzar la presentació del seu catàleg en el marc de la celebració ahir del Dia Internacional dels Arxius. Per commemorar-lo, es van celebrar jornades de portes obertes i conferències per apropar al públic general la feina dels arxivers i la importància de la tasca de conservació del patrimoni documental.

A l'Arxiu Nacional d'Andorra (ANA), la jornada va celebrar-se sota el títol L'Arxiu més enllà de la sala de consulta. Els visitants van tenir l'oportunitat, no tan sols de conèixer com es tracten els documents sinó també de veure alguns originals que s'hi guarden. A Canillo, la jornada va consistir en una exposició pública del que s'ha fet des del 2007 en matèria d'arxius.

El Dia Internacional del Arxius el va establir la Unesco el 1948, després dels conflictes de gestió documental que va representar la Segona Guerra Mundial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT