PUBLICITAT

Andorra reconeix la sobirania de Kosovo i aposta pel diàleg amb Sèrbia

  • El Greco insta el Principat a regular el finançament dels partits i adaptar el Codi Penal en matèria de corrupció
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, compareix com a portaveu del Govern, ahir. Foto: ANA / M. T.

El Consell de Ministres va decidir ahir reconèixer la República de Kosovo com a Estat independent. Això sí, el reconeixement per part d'Andorra posa l'accent en la necessitat de mantenir el diàleg obert amb Sèrbia per resoldre les diferències entre els dos països. Així ho va explicar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, en la compareixença posterior a la reunió setmanal del gabinet ministerial. Cinca també va informar de l'anàlisi que ha fet el Govern de la darrera avaluació del Grup d'Estats contra la Corrupció (Greco), que insta el Principat a regular el finançament dels partits polítics. A més, l'Executiu constituirà una comissió interdepartamental per tal d'estudiar les reformes que cal introduir al Codi Penal, amb l'objectiu d'avançar en la lluita contra la corrupció.

El reconeixement de la independència de Kosovo arriba després que el Govern informés de les seves intencions als estats veïns, França i Espanya. El ministre de Finances, en qualitat de portaveu, va admetre que Espanya –que no reconeix la sobirania de Kosovo– agraeix el «comentari implícit» que acompanya el posicionament d'Andorra, en el sentit de remarcar «la necessitat que s'acatin les recomanacions de l'acord de justícia internacional per incentivar el diàleg entre Kosovo i Sèrbia per resoldre els seus conflictes».

Cinca va argumentar que la decisió s'ha pres amb l'objectiu d'alinear-se amb un posicionament que és majoritari entre els països d'Europa. Així mateix, el reconeixement ha de permetre establir relacions diplomàtiques amb la república en qüestió.

COMISSIÓ ‘AD HOC' / D'altra banda, el Consell de Ministres va aprovar la creació d'una comissió interdepartamental, que estudiarà la manera d'aplicar les recomanacions del Greco en matèria de lluita contra la corrupció. La comissió, que estarà formada pels òrgans de justícia, la Fiscalia, la Unitat de Prevenció i Lluita contra la Corrupció i representants de diversos departaments del Govern, estudiarà les modificacions de caràcter tècnic que s'han d'introduir al Codi Penal, per tal d'adaptar-lo a la Convenció Penal del Consell d'Europa. L'avaluació del Greco insta igualment Andorra a examinar la possibilitat de retirar les reserves que es van efectuar sobre aquest conveni en el moment de signar-lo.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT