PUBLICITAT

El Senat espanyol situa a partir dels 15.000 euros el delicte de contraban

  • La proposta inicial del Govern espanyol situava el llindar als 20.000 euros
EL PERIÒDIC
MADRID

Periodic
La façana del Senat. Foto: EL PERIÒDIC

El Senat espanyol va aprovar ahir deixar en 15.000 euros el llindar per considerar el contraban de tabac com a delicte, a diferència de la intenció inicial del Govern espanyol que volia augmentar aquest llindar fins als 20.000 euros. Actualment la Llei de repressió del contraban, del 1995, fixava el límit en 6.000 euros. El grup de Convergència i Unió (CiU)demanava deixar-ho en 12.000 i el Grup Mixt en 9.000. Aquesta modificació va ser acordada entre els grups parlamentaris del Partit Socialista Obrer Espanyol, del Partit Popular, de CiU, d'Entesa (Partit dels Socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya), senadors nacionalistes i del grup mixt.

Per part del Grup Parlamentari Socialista (GPS), la senadora María José Rodríguez va ressaltar que de les 27 esmenes que es van presentar al projecte de llei, la majoria feien referència a la xifra límit per considerar el contraban de tabac com a delicte. «És sens dubte un dels aspectes que major atenció ha concentrat per part dels grups i per les respectives esmenes que s'han presentat», va explicar, tal com recollia l'ANA. En la seva intervenció va dir que el contraban de tabac a Espanya «ha disminuït de manera notable, de manera que si l'any 1995 era del 20%, cap de les estadístiques que es tenen actualment arriben a la xifra del 3%, davant del 8% de França o el 14% del Regne Unit». Així doncs, els socialistes entenien que «la quantitat establerta en 20.000 euros era raonable si ens atenem al fet que, deixant de banda la càrrega impositiva de la mercaderia, el valor real del tabac era d'entre 12.000 i 14.000 euros».En aquest sentit, la senadora va afegir que «parlem d'un frau menor de 10 caixes, aproximadament 500 cartrons» i, en conseqüència, «res que tingui a veure amb un contraban de bandes criminals a gran escala sinó d'una activitat d'entitat menor, il·legal però amb una gravetat considerablement diferent».

Sobre l'acord final de fixar el límit en 15.000 euros pel que fa al contraban de tabac, Rodríguz va assenyalar que el GPS considera que és una xifra que «també podia complir l'exigència d'evolució dels preus» i, com a previsió, «que el límit no es quedi desfasat en un espai curt de temps». El text haurà de tornar ara al Congrés dels Diputats per ser votat novament.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT