PUBLICITAT

Des del concepte de l'aigua fins al Madriu

  • Multiprojeccions i taules interactives impliquen al visitant en el procés de l'aigua i en el paisatge escaldenc
P.G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Imatge virtual de l'interiror del centre d'interpretació. Foto: ÀLEX LARA

Després de pujar (per les escales o per l'ascensor ) i passar per una serigrafia amb lletra de ‘Pont sobre aigues turbulentes' de Simon and Garfunkel, t'endinses en l'espai. Una cortina de fils i una barreja de sons et mulla, et gela i t'evapora. És l'aigua en tot els seus estats i tot el seu significat la que t'envolta. És el punt on conflueix el Valira amb el riu de la Vall del Madriu.

Per fi aquell edifici que sobrevola la part alta de l'avinguda Carlemany que vol ser un referent de la rehabilitació de la part alta de la parròquia ha mostrat el seu interior. És diu CIAM, Centre d'Interpretació de l'Aigua i del Madriu. No té patrimoni històric ni cultural. Per tant, no és un museu. Ben bé, serà un espai lúdic i pedagògic on «l'aigua és l'eix central i s'aproxima al contingut més proper que és la relació amb Escaldes-Engordany i la Vall del Madriu», va explicar Teresa Marot, de l'empresa Emblema qui a partir d'avui s'encarregarà de la instal·lació del contingut del CIAM, que ja ha fet el lliurament de l'obra, ja que l'estructura de l'edifici i el seu entorn, el passeig del riu, ja estan acabats.

I tornant al seu interior, la superfície de 446 metres quadrats presenta un espai obert on les parets transparents no et fan oblidar on estàs, en la parròquia de les aigües calentes. El soroll del riu també es pronuncia. Si es fa un circuit per l'espai s'estableix uns nivells d'explicació que poden anar des del simple interès de percepcions al d'aprofundiment, com poden ser visites d'escolars que ja es tenen programades. Es parteix des d'un concepte universal de l'aigua fins arribar a implicar-ho en el context.

Primer uns elements suspesos i suggeridors ens introdueixen en una multiprojecció d'imatges sobre els diferents estats de l'aigua. Una part audiovisual que en un segon estadi més científic ens passa un espai amb unes taules manipulatives on s'experimenta altres sensacions, l'aigua es pot tocar amb els seus diferents estats.

Després s'apropa al territori amb una gran maqueta d'Escaldes-Engordany i la Vall del Madriu que ens ensenya els elements del territori que tenen a veure amb l'aigua.

Finalment hi ha un altre bloc amb taules interactives on es treballa diferents vessants com l'aigua com la seva acció per la biodiversitat, l'explotació de l'home, la relació amb el foc. «Tot documentat amb la història des de les fargues, la tradició termal, la fauna i la flora», va explicar Marot. Al final una pluja de targetons expliquen qüestions concretes a través de la fórmula pregunta-resposta sobre tot el que ha de veure amb la Vall del Madriu.

El CIAM també compta amb un espai per a exposicions temporals que cobrint la temàtica de l'aigua poden mostrar altres territoris d'aigües termals o inclòs i per crear contrast aquells paisatges on la manca de l'aigua és present.

La caiguda de l'aigua a la paret que dóna al riu és el que envolta l'entorn d'allò que és el centre de l'exposició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT