PUBLICITAT

Els comuns i el Govern acorden activar la construcció i el comerç

  • Els canvis per urgència de la llei del sol i l'exoneració de la tributació als comerços seran les mesures a aplicar
P.G.
LA MASSANA

Periodic
Toni Martí va presidir ahir part de la reunió de cònsols, al comú de la Massana. Foto: TONY LARA

La reunió de cònsols celebrada ahir va tenir una repercussió més important que la de la resta de trobades dels màxims mandataris de les parròquies, no només per la presència, inèdita fins ara, del cap de Govern, Toni Martí, sinó també pels temes acordats per reactivar els principals motors de l'economia andorrana. Canvis urgents a la llei del sol com facilitar la cessió obligatòria per via fraccionada o al final de l'obra, i també l'exoneració de tributs per part de les corporacions locals als nous comerços són les principals mesures que en poc de temps les set parròquies aplicaran amb l'objectiu d'empènyer aquests sectors.

Però no es tracta de promeses ni d'assumptes a tractar. El cap de Govern va demanar rapidesa als comuns per tal d'aplicar les modificacions de la llei del sòl, que s'han comptabilitzat en un total de set canvis. Així que els comuns tenen de temps fins el divendres vinent per presentar aquelles al·legacions que vulguin fer a la proposta feta de les set modificacions de la llei del sol. «Aquest mes de juny ja es vol presentar al Consell General per a la seva aprovació i perquè puguin ser operacionals a finals de juliol, si és aprovat», va explicar Martí.

De les modificacions de la llei del sol que tenen l'objectiu de recuperar o en tot cas frenar la caiguda del sector de la construcció, destaca la possibilitat de fer les cessions obligatòries en sòl urbà consolidat de manera fraccionada o al final del procés constructiu, sempre i quan qui s'aculli a aquest sistema presenti un aval. També es vol permetre que es pugui tractar de forma simultània el desenvolupament i la viabilitat d'un pla d'actuació, i que es puguin rehabilitar els edificis que actualment estan lleugerament fora d'alineació. Aquestes i altres qüestions tècniques són les que els comuns poden al·legar i les que es preveu entren per tràmit d'urgència per a la seva aprovació al Consell General, aquest mes. A més també es va parlar ahir d'estudiar com agilitzar els tràmits dels permisos de construcció.

Tot i això, Martí va assenyalar que l'Executiu és conscient que cal una «reformes més profundes» de la llei del sol i també va assegurar que es vol fer abans de principis del 2012, perquè és quan s'ha de començar a revisar el Pla d'Urbanisme de Sant Julià de Lòria, que és el primer comú que el va aprovar fa sis anys.

FER-HO MÉS FÀCIL ALS COMERÇOS / A proposta del cap de Govern, els comuns van acordar ahir unificar criteris per exonerar als nous comerços dels tributs comunals en un període entre els sis mesos i l'any. Alguns comuns com el de la Massana ja practiquen aquests avantatges però ara volen acordar-ho conjuntament per ajudar al sector.

Aquest i altres temes com millorar encara més la proposta d'agilització de tràmits d'obertura d'establiments aprovada en l'anterior govern, ja que només el 30% de les obertures s'han fet en cinc mesos tal com es va acordar, és el que tractaran els cònsols amb els ministres d'Economia i el de Finances, Jordi Alcobé i Jordi Cinca, la setmana vinent.

La creació de l'Agència Tributària Nacional, que aconseguirà agilitzar molts tràmits, la proposta de flexibilització horària dels comerços, i considerar com a prioritat la lluita contra l'intrusisme són altres temes que els cònsols van poder tractar directament amb el cap de Govern, en un ambient de consens.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT