PUBLICITAT

El comerç podrà obrir des de les 7 fins a les 22 hores

  • Els empresaris estan satisfets i els sindicats volen seguretat socio-laboral
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alcobé i Camp saluden als representants dels comerciants i empresaris, ahir. Foto: TONY LARA

Si fins ara, i sobretot en l'anterior Govern, la lluita, entre comerciants i l'administració general, estava en establir quins dies es podia tancar fins les 7 de la tarda i quins fins les 9 de la nit, ara hi ha un consens generalitzat en una flexibilització àmplia d'obertura i de tancament dels comerç que s'ha tancat en una proposta conjunta. La franja horària general en la què es podrà realitzar l'activitat comercial, proposada per l'Executiu, és des de les 7 del matí fins les 10 de la nit (una hora més tard d'obertura i dues més tard de tancament del que marca la llei actual). Aquest serà l'horari general al que el comerciant podrà agafar-se en èpoques de màxima afluència i que es vol s'apliqui a partir de l'agost vinent.

Els empresaris ho troben positiu, és allò que ells reivindicaven. Els sindicats ho critiquen i reclamen que el Govern vigili el compliment del codi laboral i dels drets dels treballadors.

CONCILIACIÓ LABORAL / La proposta, que no s'allunya tant a la de molts països europeus, pel que fa als horaris comercials, requereix no només una modificació de la llei sinó també d'altres qüestions estructurals del dia a dia, entre d'elles el transport públic i d'altres serveis per aconseguir la conciliació laboral i familiar. Amb aquesta flexibilització horària el Govern té previst ampliar el horari del autobús públic per poder donar cobertura a tots els treballadors.

Fer més ampli l'horari dels autobusos és l'única mesura concreta que es va anunciar ahir pel que fa a la conciliació familiar i laboral. Ni més hores de guarderia ni altres mesures d'ajuda als treballadors dels comerços perquè puguin compaginar la seva tasca amb la responsabilitat familiar.

10 dies de llibertat horària total/ Una novetat més destacada és que el Govern es reserva 10 dies a l'any per una llibertat horària total en els que aprofitarà per fer campanyes de reactivació i d'atracció turística. La determinació d'aquests 10 dies serà consensuada entre tots els agents econòmics.

Per altra banda, s'han establert com a festius l'1 de gener, el vuit de setembre (dia de Meritxell) i el 25 de desembre. Mentre que l'1 de maig (Dia del Treballador) i el 14 de Març (Dia de la Constitució), seran festius si cauen entre setmana i no si són en dies festius o cap de setmana. Per tant es podran traslladar al dilluns següents per recuperar la festa. A diferència del que determina la llei actual, el dia 1 de maig i el de la Constitució són marcats com a festius.

La proposta, que sembla que tindrà poques al·legacions per part dels col·lectius empresarials i comercials, continua mantenint els 10 diumenges festius a l'any per als treballadors, així com també el permís d'obrir les 24 hores a les benzineres si aquestes paguen la taxa corresponent.

«Tot i que pugui semblar una gran ampliació d'horaris comercials, hem de saber que a altres països d'Europa, obrin fins més tard», va explicar Jordi Alcobé, Ministre d'Economia i Ordenament Territorial, qui va posar com a exemple Suècia.

Els comerços petits, tindran a més dues hores més de l'horari proposat, una abans de les set del matí i l'altra fins les 11 de la nit.

Alcobé i el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, van ser els responsables del Govern que es van reunir ahir amb els representants dels comerciants i empresaris, al matí, i de tarda amb els dels sindicats.

Alcobé va explicar que la proposta està oberta a les modificacions que vulguin presentar els diferents col·lectius. Unes al·legacions que tenen de temps de fer-ho fins el divendres ja que aquesta flexibilització horària ha estat presentada com una mesura d'urgència que es vol debatre al Consell General el proper mes per ser aplicada al mes d'agost.

MÉS OCUPACIÓ / Des de l'Executiu es creu que aquesta ampliació horària suposarà un creixement de l'ocupació. Els empresaris hauran de fer torns horaris per cobrir aquesta ampliació d'horari i per tant si s'adeqüen a les necessitats dels turistes, es preveu també més ingressos. Unes previsions que comparteix la mateixa patronal i no així els sindicats. «Quan s'obrirà fins l'última hora serà quan hi hagi necessitat per això pensem que generarà llocs de treball», va explicar el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir. Guillem Fornieles del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) va manifestar que aquesta previsió «no ens la creiem, no pensem que amb això augmenti l'ocupació», va explicar.

CONTROL DELS INSPECTORS / La reivindicació de crear un marc de lleis socials que reclamen els sindicats haurà d'esperar un temps, segons va manifestar Alcobé qui va explicar que es tracta de desenvolupar normatives complementàries a la de la flexibilització horària i que s'hauran de treballar per un calendari encara no fixat. Tot i això, davant d'aquesta mancança de seguretat laboral, els sindicats van reclamar a l'Executiu que sigui el que vigili d'aquest compliment del codi laboral. «El Govern és qui té la patata calenta a les mans», va dir Ubach que va insistir que és L'Executiu qui té la responsabilitat i s'ha d'esforçar perquè els treballadors tinguin aquestes garanties. Així els representants dels treballadors reclamen que els inspectors laborals vigilin bé el compliment de les hores de treball que marca el codi laboral.

Per altra banda, els mateixos sindicats tenen previst al mig any de l'aplicació de la mesura estudiar les estadístiques de la CASS per controlar que s'hagi donat aquesta rotació laboral i a més comprovar que aquest augment d'ocupació que preveu la patronal i l'Executiu. Fornieles va apuntar que si aquesta proposta no ha estat efectiva en un any que sigui retirada.

Pel que fa als dies festius, els representants dels treballadors opinen que aquestes festes poden canviar-se per altres dies si es dona el conveni col·lectiu entre les empreses i els treballadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT