PUBLICITAT

Dues terceres parts del territori són aptes per explotar-se per al turisme

  • El senderisme i l'ecoturisme dominen la viabilitat del paisatge, mentre que el comercial ocupa només el 2%
C. G.
ESCALDE-ENGORDANY

Periodic
Uns excursionistes practiquen senderisme Foto: ONA MORANTE

Pràcticament el 60% del territori andorrà és viable per a l'explotació turística. Així ho constata l'estudi de la potencialitat turística dins l'Estratègia Nacional del Paisatge. Aquest treball estratègic, realitzat els darrers anys pel departament de Medi Ambient, s'encara a l'establiment de polítiques de paisatges encarades a la conservació i a potenciar-ne els seus valors.

Segons mostra l'estudi, d'aquestes prop de dues terceres parts de territori apte per a ser explotat turísticament, la gran part (més d'un 50%), tenen «una potencialitat de primer ordre per al turisme de senderisme i l'ecoturisme». En canvi, el turisme comercial i recreatiu només pot ser explotat a Andorra en un 1,17% del territori, segons l'anàlisi efectuat pels tècnics del departament de Medi Ambient en col·laboració amb la Universitat de Barcelona (un treball conjunt que va començar l'any 2006). Aquesta xifra arriba al 2% si es té en compte també el turisme cultural.

D'altra banda, l'ús adequat del paisatge andorrà per a la pràctica del turisme de neu i de lleure és viable en un 4% del territori. És a dir, els dos pilars de l'economia en la que se sustenta el sector turístic, la neu i les compres, només és apte en prop del 6% de tot el territori del Principat.

Medi Ambient destaca en aquest estudi que la potencialitat sempre ha de «preservar l'estructura del paisatge». És a dir, ser apte per a ús turístic no vol dir destrossar l'entorn paisatgístic, tant si s'explota per a l'ecoturisme com per al turisme comercial i recreatiu. Aquest anàlisi també analitza el turisme de benestar i de salut. En aquest sentit, un 2% del territori andorrà n'és apte.

Finalment, el 32% del territori no té cap mena de potencialitat turística.

63% de boscos i prats / El territori andorrà, segons indiquen els mapes d'unitats del paisatge, està constituït en un 63,6% per boscos, matollars i prats, és a dir, per unitats biòtiques. El 28,4% el conformen zones de roca o amb presència d'aigua dolça (unitats abiòtiques). Pel que fa a les zones de nuclis urbans, poblaments i infraestructures (unitats antròpiques), representen només l'1,8% del territori, i les unitats mixtes (pistes d'esquí, correus i erms) configuren el 6,2%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT