PUBLICITAT

La crisi frena la tendència al canvi del paisatge del país

  • El 63% del territori, sobretot biòtic, no evolucionarà els propers cinc anys
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

L'Estratègia Nacional del Paisatge també ha tingut en compte l'evolució i les possibilitats de canvi del paisatge del Principat els propers cinc anys. Segons apunten les conclusions el paisatge andorrà presenta «un elevat índex d'estabilitat». En total, el 63% de les unitats tenen una dinàmica de dominància estable, la majoria de les quals són de tipus abiòtic (roca, aigua dolça). Les unitats amb més possibilitats de canvi són les antròpiques, és a dir, allà on domina la presència de l'home. Malgrat tot, l'estudi conclou que l'actual «situació de recessió econòmica i vist l'horitzó» que es preveu a curt termini, bona part d'elles també presenten «previsió d'estabilitat».

En aquest sentit, també per la crisi econòmica zones de dominància mixta, és a dir, pistes d'esquí i conreus, també tenen una tendència a no canviar. Concretament, el 6,18% del 6,38% que configura aquesta tipologia del territori té una tendència estable, per un 0,20% que té una tendència regressiva, és a dir, tendència a perdre superfície en poder ser envaïda per unitats properes o a disminuir elements de la dominància.

Pel que fa a les unitats antròpiques, més de la meitat té tendència estable i una mica més d'una tercera part té una tendència progressiva, és a dir, guanyarà superfície i reforçarà els seus elements de dominància els propers cinc anys.

Segons apunta el mapa de prognosi del paisatge, el 35% de les unitats tenen una dinàmica de dominància progressiva i en general correspon a unitats de biòtiques (boscos i prats). Els canvis més importants que es produiran els propers cinc anys seran un augment del límit superior del bosc, un augment de la biomassa dels prats i una disminució dels territoris amb aigua dolça a causa de «les canalitzacions i les captacions». Amb tot, l'anàlisi clou que és important mantenir les actuals zones rurals, perquè «impedeixen la homogeneïtat del paisatge».

NORMATIVA PER A LA PROTECCIÓ / Per tal de protegir el territori andorrà dels canvis que puguin malmetre la qualitat del paisatge (el 83% del territori està considerat d'alt valor), la normativa andorrana compta amb diferents legislacions al respecte. La pròpia Constitució, concretament als articles 31 i 34, fa referència a la conservació del territori per garantir la qualitat de vida de la població. També vetlla per la prevenció i protecció la Llei del patrimoni cultural del 2003, la Llei d'ordenament territorial i urbanisme i la Llei d'Agricultura i Ramaderia del 2000, així com els diferents règims de protecció dels parcs naturals. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT