Andorra somia amb l'empat

• La selecció fa patir Eslovàquia amb un partit sense creativitat però defensivament gairebé perfecte
RAFA MORA
ENVIAT ESPECIAL / BRATISLAVA

El moment de l'únic gol del partit d'arhir al Pasienky Stadium Foto: AFP / SAMUEL KUBANI

Andorra va somiar ahir amb l’empat al Pasienky Stadium de Bratislava on va fer suar una Eslovàquia que va patir moltíssim per trencar la teranyina que va presentar la selecció de Koldo Álvarez en defensa. Sense cap creativitat al mig camp i en atac de la que últimament acostumava a oferir -la possesió ja ho diu: 72% per a Eslovàquia, 28% per a Andorra-, la tricolor va marxar cap al Principat amb la sensació d’haver crescut una mica més, amb només un gol encaixat davant un mundialista i amb una imatge d’eficiència només desfeta pel gol de Karhan en el minut 63. Fins aquí va arribar el somni.
S’esperava que Eslovàquia sortís a matar el partit ben aviat, i així va ser. Només treure de centre, quatre jugadors eslovacs van anar disparats cap a l’àrea de Jose Antonio, i als 20 segons Sebo ja havia xutat a poreria perquè el porter andorrà bloqués sense gaire dificultats. La bogeria estava servida. Andorra va veure ràpidament que es complien les intencions del seleccionador Vladimir Weiss, i així va acabar tancada a l’àrea amb moltes dificultats per poder tenir la pilota.
Eslovàquia manava i als deu minuts va arribar una de les grans ocasions locals, quan Sebo va marxar escorat al vèrtex de l’àrea i davant de la sortida de Jose Antonio només Lima, que va arribar des de darrere, va evitar el gol. Andorra patia per poder mantenir el sistema, però un minut més tard una prova de la seva intenció de no quedar-se tancat va arribar amb el primer córner per als de Koldo Álvarez, això sí, sense conseqüències. Va ser la jugada prèvia a la lesió d’Ayala. El migcampista i l’eslovac Jez van anar junts a per una pilota, cara a cara o millor dit peus contra peus, i l’andorrà es va dur la pitjor part amb una lesió de genoll que el va obligar a abandonar el camp. Andorrà va entrar al terreny de joc mentre Ayala donava millor imatge a la banda, on caminava tot i que coix i amb símptomes de dolor.
L’acció servia a Andorra per trencar el ritme d’Eslovàquia, però després d’una treta de banda en terreny andorrà, Holosko va fer una passada rasa i perillosa que es va passejar per davant de Jose Antonio sense que Sebo arribés a tocar, tot sol com estava. A partir d’aquí, Eslovàquia va ocupar tot el terreny de l’equip de Koldo, que esperava mantenint la tensió per evitar les accions de gran perill. Al minut 24, Vittek va fer una gran rematada de cap que va marxar fora, i després les úniques accions perilloses dels eslovacs arribaven en intents de córner que no obtenien fruit. El final del primer temps estava cada vegada més prop, i Andorra mantenia el tipus, tot i que quan el crono arribava al minut 45, una rematada de cap de Sebo, creuada i maleïda, va portar molt de perill que entre la gran estirada del porter andorrà i Lima, que estava al pal, van enviar a córner.
Andorra seguia viva, intentava parar el joc quan podia, però durant els primers 45 minuts no es va poder veure la tricolor que toca la pilota i intenta pujar amb ella controlada. Eslovàquia no els hi deixava fer, i per això la tricolor patia.
Quan la pilota es va tornar a moure a la represa, la tàctica eslovaca d’anar a la càrrega es va tornar a repetir, tot i que aquesta vegada més diluida perquè Andorra es mantenia ferma en el treball defensiu. Mentre aquesta feina seguia sense gaire sorpreses, als quatre minuts de joc Silva es va veure al davant amb una pilota regalada per Hubocan, i quan encarava l’àrea rival i un defensa intentava tapar el seu avanç, va xutar des de lluny i la pilota va marxar fora sense que Kello hagués de fer res més que mirar com marxava per la línia de fons.
Eslovàquia seguia intentant-ho, i segons passaven els minuts la graderia i la banqueta local es posava més nerviosa, perquè per ells un empat contra Andorra era una derrota. Hamsik, bastant fosc durant tot el partit, va xutar a plaer en el 57 però Lima, que estava en totes les accions defensives sempre impecablement acompanyat per un Emili d’alt nivell, va enviar a córner. Les jugades d’atac se succeien, però Andorra es tancava molt bé i desfeia les opcions locals, amb Rubio i Bernaus a les bandes fent la dura feina de tallar l’avanç dels laterals, mentre una mica més dalt Manolo Jiménez, Vales, Cristian i Andorrà es desgastaven per evitar que l’atac eslovac arribés prop de l’àrea de Jose Antonio amb facilitats.
La millor ocasió d’Eslovàquia va arribar en el minut 62, quan Jez va trencar la línia defensiva amb una passada en diagonal i en profunditat que va deixar Holosko cara a cara amb Jose Antonio. El porter va rebutjar a córner en una acció afortunada.El gol semblava que arribaria, però per alguna raó Andorra es permetia somiar amb un punt d’or. Amb tot, en el 63 va ser quan tot aquell somni va caure de cop a terra: Hamski va treure un córner al primer pal, la pilota va anar rebutjada cap al centre de l’àrea on Karhan, mig d’esquenes, va engaltar un magistral xut a l’escaire esquerre de Jose Antonio, que tot i volar ràpid, res no va poder fer per aturar el gol.
A partir d’aquí, Eslovàquia no era el mateix en atac, tot i tenir-ne ocasions, i Andorra va aprofitar per intentar el que semblava impossible. Les jugades a pilota aturada dels andorrans eren les úniques opcions, però els eslovacs posaven tota la lluita per desfer-les i marxar a per un 2-0 que no va arribar perquè la defensa andorrana es va mantenir ferma.

AYALA NECESSITARÀ PUNTS AL GENOLL / Després del partit es va conéixer el nivell de la lesió d’Ayala, que va haver d’abandonar el camp al quart d’hora de joc en rebre una topada amb els tacos per davant de Jez, que va veure targeta groga. Segons el seleccionador, Koldo Álvarez, el migcampista pateix «una ferida bastant profunda que segurament necessitarà de punts».