L'or de Bernadó i la plata de Sanza, la cirereta del pastís

• Tots dos ofereixen un recital estratègic i treuen mitja volta al tercer
I. MOURE
SCHAAN

Bernadó celebra el triomf i Sanza, a punt d'arribar a la meta, ahir. Foto: I. M.

L'atletisme era el penúltim esport per a la parròquia tricolor abans del vòlei, que no tenia cap opció de metall. La cursa dels 10.000 metres, amb Toni Bernadó i Marcos Sanza, era per tant l'última amb opcions d'engrandir el medaller tricolor. I els dos fondistes van oferir un recital d'estratègia que va acabar amb una medall d'or i una altra de plata, la cirereta del pastís als Jocs dels petits estats celebrats a Liechtenstein, i a una última jornada per emmarcar vist l'èxit en el vòlei platja de Salvador i Folguera una hora i mitja abans d'aquesta prova.

Els dos andorrans van ocupar els dos calaixos més alts del podi: Bernadó va ser primer i Sanza segon. Això suposava superar San Marino en el rànquing de medalles, que ha acabat amb tres ors, set plates i cinc bronzes.

El tercer en la cursa, el luxemburguès Vincent Nothum, va acabar a mitja volta de desavantatge respecte els dos andorrans. Impressionant. Per començar el xipriota –en cursiva perquè era de color i d'origen etíop– Jebel Ahmed va aplicar una tàctica suïcida i va sortir d'inici com un llamp. Darrera els dos tricolors, el luxemburguès i el monegasc Antoine Berlin. Bernadó i Sanza van marcar darrera Ahmed el seu ritme, vigilant que no s'escapés a base de relleus, i a la cinquena volta de les 24 que es feien el de Mònaco es va despenjar mentre que el luxemburguès seguia com podia el ritme. En la volta sis els dos andorrans ja trepitjaven els talons al xipriota, que estava començant a mostrar símptomes de fatiga. I en la 8 Berlin, massa lluny dels tres primers, va abandonar. Luxemburg estava massa lluny i es veia clar que el podi era cosa de tres.

A la volta 12 Bernadó va posar-se tot just per davant d'Ahmed i Sanza per darrera perquè veien que començava a afluixar el ritme. I en la tretze van fer un canvi de ritme i el van deixar enrera. 100 metres d'avantatge en un tres i no res. El xipriota va acabar abandonant en la volta 21 i en la última volta Bernadó i Sanza van parlar. ¿Entrar junts o no? Bernadó va tirar quan va sonar la campana i per a ell va ser l'or.