PUBLICITAT

Activat un pla per cobrar 2 milions d'euros de deutors

  • En alguns casos s'estudiarà tallar el subministrament de serveis, com l'aigua
P. G.
ENCAMP

Periodic
La façana principal de l'edifici del Comú d'Encamp. Foto: XAVIER CANTONS

A partir d'avui s'activa un nou pla d'actuacions per fer més efectiu el cobrament dels deutors del Comú encampadà. L'objectiu primordial és recaptar dos milions dels 4,4 milions d'euros que la corporació comunal té pendents de cobrar dels deutors. Els 2,4 milions restants estan pendents de resolucions a la Batllia.

El nou pla contempla dues vies de seguiment per fer efectiu el cobrament. La primera és la via amistosa per tal de resoldre el cobrament. Si aquesta no té efectivitat des dels diferents departaments del Comú es procedirà a obrir expedients, i segons el cas es pot arribar a tallar el subministrament de l'aigua, per exemple, si aquesta taxa no ha sigut abonada.

Segons es va desglossar per taxes, la dels decrets, molts relatius a llicències d'obres de construcció, és la que més acumula deute. La xifra ascendeix a 538.000 euros. Li segueix els impagaments de les taxes de foc i lloc i higiene que sumen més de 400.000 euros, altres impostos com el de propietat falten per cobrar 74.000 euros.

El cònsol d'Encamp, Miquel Alís, va destacar ahir que hi ha una vintena de veïns que deuen el 85% de l'import que el comú té pendent per cobrar.

L'esforç del Comú encampadà en l'afany de cobrar els impostos es va pronunciar des del passat mes de desembre, i en poc més de sis mesos, el Comú ha rebaixat el deute comunal de 5'8 milions a 4,4 milions d'euros.

El nou pla suposa la implicació de tots els departaments comunals, que hauran de fer una revisió cada mes dels deutors de la seva àrea. «En aquest cas hi ha dos tipus de persones, hi haurà deutors que demanaran més temps per pagar i d'altres que ho retornaran», va explicar Alís. El cònsol encampadà va voler remarcar que s'estudiarà cada cas i si hi ha problemes per pagar serveis com l'escola bressol, el departament de Social serà el que decidirà com resoldre's.

Tot i això, davant d'aquells que retornen els rebuts sense justificació el Comú també té accions planejades com pot ser el tall del subministrament de determinats serveis, sinó paga la taxa corresponent, o en el cas del cens emfitèutic, tal i com marca la llei, en dos anys d'impagaments la propietat pot passar a mans del comú.

El proper mes es preveu fer una avaluació d'aquest pla per estudiar-ne l'efectivitat. Alís confia en que sigui positiu hi es recapti el màxim possible, «per sanejar els comptes comunals», va dir.

PRESSUPOST AMB SUPERÀVIT / El consell de comú també va aprovar ahir la liquidació del pressupost del primer trimestre d'aquest any. Els comptes se salden amb un superàvit de 2.157.871 euros. Una xifra que es deu a que en els primers mesos de l'any «es fa la majoria dels cobraments i per tant dels ingressos i serà en la segona part de l'any quan siguin més altes les despeses», va explicar Alís. Pel que fa a les societats del Comú, el Funicamp a 31 de març ja tanca amb un dèficit de 186.000 euros, pels darrers mesos de temporada d'esquí. Gasopas amb una xifra positiva de 292.000 euros i Sercensa amb 171.929 euros.

En altre ordre de coses, el consell de comú va informar sobre el plet pendent amb l'arquitecte de les obres del carrer Major del Pas de la Casa, Víctor Blasi. Tal i com va informar aquest rotatiu ahir, la corporació espera l'acta notarial de les obres i un altre informe per respondre a les al·legacions que Blasi va fer al comú. Tot i això, Alís va avançar ahir que la Junta de Govern a finals d'aquest mes decidirà la resolució i que ell confia en què seguirà l'expedient anunciat en un inici per part de la corporació de reclamar els danys i perjudicis de les obres, xifrats en 400.000 euros, a més del comiat que ja s'ha executat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT