PUBLICITAT

L'executiu haurà de fer front a 27,1 milions d'euros de deficit de la CASS

  • Cinca alerta que, en quatre anys, el país ha perdut més d'un 10% de les persones que cotitzaven
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, explica els acords presos pel Govern, ahir. Foto: ANA / M. T.

El Govern va aprovar ahir un suplement de crèdit de 27,1 milions d’euros per fer front al dèficit de la branca general de la CASS d’aquí fins a final d’any.  Aquest suplement de crèdit, tal com va informar el ministre de Finances i Funció Pública, haurà de ser cobert amb nou endeutament públic. Jordi Cinca va subratllar la situació crítica en què es troba la CASS, que «no només deriva de la modificació legislativa –l’entrada en vigor, el novembre de 2009, de la nova Llei de la CASS–, sinó de la davallada de l’activitat econòmica al país». En aquest sentit, Cinca va presentar una dada demolidora: entre el mes de març de 2007 i el mes de març d’aquest 2011, Andorra ha perdut més del 10% de les persones que cotitzaven a la seguretat social.
El titular de Finances i Funció Pública va alertar que el dèficit de la CASS «es va engrandint any rere any». Cinca va reconèixer que la Llei de la CASS que va entrar en vigor el novembre del 2009 va suposar alguns canvis en les prestacions que s’ofereixen, de manera que algunes qüestions que abans eren assumides per la branca de jubilació van passar a dependre de la branca general. A més, la llei estableix que el dèficit de la branca general ha de ser eixugat pel Govern.
Segons les previsions del Govern, el dèficit d’aquest any ascendirà en total a 35,5 milions d’euros. Una part d’aquest import, però, ja ha estat coberta amb els romanents que quedaven a la mateixa branca general, mentre que una altra part correspon a suplements de crèdit aprovats anteriorment.

REFORMA ESTRUCTURAL / La reforma estructural de la CASS és una prioritat per als dos grups parlamentaris amb representació al Consell General. Tant els demòcrates, al Govern, com els socialdemòcrates, a l’oposició, van estar d’acord que és una qüestió tan important que es mereix un pacte d’Estat –un pacte que el cap de l’Executiu, Toni Martí, vol que traspassi les parets de l’hemicicle i inclogui els agents involucrats amb el sistema sanitari i que presten serveis a la seguretat social.
De moment, el Govern no s’ha posat en contacte amb el grup socialdemòcrata ni ha establert encara un calendari de treball. I és que, segons va dir Cinca, «primer hem de tenir clares totes les persones amb qui hem de parlar i llavors definirem com hem de treballar».
De les paraules del ministre, es desprèn que la reforma estructural de la CASS s’abordarà des d’una taula de reflexió. Tot i que encara no hi ha un calendari, Cinca va assegurar que, d’aquí fins a final d’any, ja s’hauran de començar a tenir clares les solucions. «De moment, hem pres les mesures per respondre al dèficit d’aquest any, però està clar que aquest dèficit de la CASS no es pot eternitzar».

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT