PUBLICITAT

El 55% dels pacients de l'UCA tenen problemes amb l'alcohol

  • La crisi canvia el perfil dels malalts, que viuen «situacions socials més complexes»
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Manzano, Santolària i la doctora Dolors Espin, ahir Foto: TONY LARA

més de la meitat dels pacients que atenen els especialistes de la Unitat de Conductes Addictives (UCA), tenen problemes d'alcoholisme. La xifra concreta és del 55%, segons va explicar la psicòloga i cap de l'UCA, Angelina Santolària. En termes més generals, les dades més recents de l'OMS asseguren que el 3% de la població a Europa té problemes addictius relacionats amb la ingesta d'alcohol.

Aquestes dades, les quals mostren la gravetat de la malaltia de l'alcoholisme i la penetració que té a la societat, van ser la carta de presentació de la conferència celebrada ahir al Centre de Congressos de la capital. L'acte va estar organitzat per la Fundació Jaqueline Pradère, creada per vetllar pels treballadors de Pyrénées i també amb la «responsabilitat» de vetllar pels interessos del país, va manifestar el secretari de l'entitat, Josep Manzano.

Santolària va plantejar durant la ponència la importància de sensibilitzar la població «sobre les conseqüències de l'alcoholisme a nivell físic, social, familiar i també empresarial». La psicòloga va assegurar que la malaltia encara està estigmatitzada i que als afectats encara els «costa reconèixer» que tenen problemes amb l'alcohol.

L'arribada de la crisi econòmica no ha comportat un augment del nombre de persones amb problemes d'alcoholisme, va assegurar Santolària, tot i que des de l'UCA sí que han notat que les situacions socials que pateixen els pacients són més complexes. «Estan aturats i estan més temps sense feina perquè no en troben», va manifestar la psicòloga. Aquestes situacions compliquen la recuperació dels malalts, ja que tenen més problemes per readaptar-se i integrar-se a la societat.

Amb tot, la cap de l'UCA va recordar que l'alcoholisme és una malaltia crònica. «Mai és pot curar, però cal treballar perquè els afectats estiguin dins de períodes d'estabilització». Santolària també va plantejar la problemàtica de l'agressivitat, una característica freqüent entre les persones amb problemes d'alcoholisme. Per aquest motiu l'UCA ha creat un programa concret entre els seus pacients per treballar i intentar reduir l'agressivitat.

Ajuts al 10% de la plantilla / Per la seva part, Manzano va parlar ahir de la tasca de la Fundació Jacqueline Pradère, organitzadora de la ponència d'ahir. Es tracta del segon acte públic de la Fundació, després que al novembre organitzés una conferència sobre el càncer de mama. El secretari de l'entitat va explicar que actualment el 10% de la plantilla de Pyrénées rep alguna ajuda de la Fundació, «sigui per accions concretes o ajudes més llargues de tres o quatre anys», va assegurar.

Manzano va explicar que se centren sobretot en les ajudes socials i que a més de suports econòmics també fan d'assessors i donen consells sobre com gestionar l'economia familiar dels treballadors. A més, també aporten quanties econòmiques a l'Associació de familiars de malalts mentals d'Andorra, a l'entitat Telethon o al Banc d'Aliments de Càritas, seguint aquesta voluntat de «retornar a Andorra allò que ens ha donat a nosaltres», va manifestar Manzano.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT