PUBLICITAT

L'Executiu aprova un suplement de crèdit de 27 MEUR per fer front al dèficit de la CASS

  • Cinca explica que es cobrirà amb nou endeutament públic i que s'ha fet després de constatar la "crítica situació" provocada no només pel nou marc legislatiu sinó també per la davallada de l'activitat econòmica
02_06_11_cinca
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, durant la compareixença de premsa posterior al Consell de Ministres. Foto: ANA / M. T.
El Consell de Ministres ha aprovat un projecte de llei de suplement de crèdit que ascendeix a 27,1 milions d'euros per tal de fer front al dèficit de la branca general de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social fins a finals d'any. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha explicat que aquest crèdit es cobrirà amb nou endeutament públic i que s'ha fet després de constatar la "crítica situació" que presenta la CASS, provocada no només pel nou marc legislatiu aprovat el 2009 sinó també per la davallada de l'activitat econòmica del país. Per aquest motiu, durant les pròximes setmanes definiran quins sectors, a banda de l'oposició, han de formar part d'una taula de reflexió que tingui per objectiu reformar el sistema de seguretat social.

Cinca s'ha remès a la nova Llei de la CASS aprovada el novembre del 2009, que diu que el dèficit de la parapública ha de ser eixugat pel Govern, per la qual cosa, un cop esgotats els romanents de la branca general, i els imports del crèdit aprovat a finals de l'any passat, el Govern s'ha vist obligat a presentar un nou suplement de crèdit.

Com que la CASS quantifica el dèficit previst fins a finals d'any en 35,5 milions d'euros, l'import que queda per fer front ascendeix a 27,12 milions d'euros, que s'aniran utilitzant a mesura que vagi avançant l'any.

Tenint en compte que el problema de dèficit és greu, Cinca ha assegurat que és imprescindible abordar una reflexió profunda sobre la qüestió, per gastar millor els diners que es disposen i evitar abusos del sistema. Aquesta reflexió s'ha de fer amb tots els agents implicats i amb el conjunt de l'arc parlamentari a través del pacte d'Estat que ja es va proposar. En aquest sentit, el ministre ha dit que pròximament es configurarà aquesta taula de treball i que les mesures a aplicar es començaran a tenir clares abans de finals d'any "perquè no es pot eternitzar aquesta situació de dèficit".

Oficina d'atenció als autònoms i la petita empresa
El Consell de Minsitres ha acordat crear un servei d'assessorament a la petita empresa i als autònoms, i per a tal efecte ha constituït una comissió transversal entre els ministeris d'Economia, Finances, Interior i Salut i Benestar. De moment, el servei assessorarà exclusivament sobre l'obligació de presentar els comptes abans del 30 de juliol, tenint en compte que un nombre important d'empresaris no ho van presentar l'any passat i que aquest any ja s'aplicaran les sancions. Després de l'estiu, l'oficina, que s'ha creat en col·laboració amb la Cambra de Comerç, també atendrà els dubtes sobre la implementació del marc fiscal i la Llei sobre higiene i seguretat en el treball, entre d'altres qüestions.

El Govern també ha donat llum verda a una altra comissió interministerial entre Finances i Economia per treballar "de manera urgent" en les modificacions de la Llei de l'impost de la renda dels no residents. L'objectiu és presentar un projecte de modificació abans de final de mes, per solucionar els problemes detectats, relacionats amb les plusvàlues, les jubilacions, o determinats prestadors de serveis com ara els operadors turístics.

Finalment, el Consell de Ministres ha nomenat Albert Hinojosa director d'Economia, Comerç, Indústria, Infraestructures i Projectes Estratègics, Landry Riba com a director d'Agricultura, i Marc Rossell com a director de Medi Ambient.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT