PUBLICITAT

El conflicte de les vicepresidències plana sobre el Consell General

  • Els socialdemòcrates lamenten la falta d'un pacte previ per les comissions legislatives, però accepten dues presidències
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bartumeu renuncia a la vicepresidència de la comissió legislativa de Política Exterior, ahir. Foto: ÀLEX LARA

ho havien anunciat i, per tant, no es pot dir que fos una sorpresa. El grup socialdemòcrata va renunciar ahir, durant la constitució de les diferents comissions legislatives, a la vicepresidència de la comissió de Finances i Pressupost, i també a la de Política Exterior. Els socialdemòcrates argumenten que assumir un determinat nombre de vicepresidències, respectant la proporcionalitat del nombre de consellers generals que té cada grup parlamentari, és un dret que tenen, però no pas una obligació, i es queixen que no es pactés, prèviament, quines vicepresidències concretes se'ls oferirien. Havent quedat dues vicepresidències vacants, la Sindicatura haurà de demanar ara a la Junta de Presidents que es torni a reunir i resolgui aquesta qüestió al més aviat possible.

Les diferents comissions legislatives del Consell General es van constituir ahir a la tarda. En total, els demòcrates presidiran sis comissions (Interior, Política Exterior, Economia, Finances i Pressupost, Sanitat i Medi Ambient, i Afers Socials), mentre que els socialdemòcrates presidiran les dues restants: Política Territorial i Urbanisme, i Educació, Recerca, Cultura i Esports.

El procés es va desenvolupar amb total normalitat, si no fos perquè el president del grup socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, va renunciar a la vicepresidència de les dues comissions legislatives de les quals forma part. La consellera socialdemòcrata Mariona Gonzàlez, que forma part de la Comissió Permanent del Consell General, va reconèixer que tant les presidències com les vicepresidències s'assignen de manera proporcional, tenint en compte el pes de cada grup. Ara bé, segons Gonzàlez, «això és un dret, no una obligació». I encara va afegir: «El repartiment sempre s'havia pactat entre grups, i aquesta vegada no ha estat així».

Pel seu cantó, el conseller demòcrata Carles Ensenyat, que també és part de la Comissió Permanent, va explicar que el tema de les vicepresidències vacants haurà de tornar a la Junta de Presidents, i que els socialdemòcrates hauran de dir si volen unes altres vicepresidències –cosa que no implica que el grup demòcrata hi estigui d'acord– o, si en canvi, la seva intenció és que aquestes vicepresidències vacants les assumeixi DA.

Es dóna la coincidència que les dues vicepresidències ofertes als socialdemòcrates haurien recaigut en Bartumeu. El que no està clar és la viabilitat de renegociar aquests vicepresidències, i canviar-les per unes altres, tenint en compte que la resta de comissions estan plenament constituïdes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT