PUBLICITAT

Poca afectació de l'augment del preu del tabac

EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

El president de l'Associació de Pagesos i Ramaders d'Andorra, Miquel Font, va explicar que espera que l'augment de l'impost al tabac que va entrar en vigor ahir tingui poques conseqüències sobre el sector. «Nosaltres les conseqüències reals no les sabrem fins a finals de juny i esperem que no ens afecti massa perquè el termini que queda d'importacions és reduït i això farà que l'afectació que pugui tenir estigui controlada pel temps», va manifestar Font.

Tal i com va acordar el 15 de març el Consell General, el 31 de maig havia d'entrar en vigor l'augment de l'impost del tabac que se situa en 29 cèntims més per paquet. Els pagesos mantenen el contracte pel que fa a la producció de tabac amb els fabricants, informa l'ANA. «L'augment de les taxes va repercutir en funció de les importacions que hi hagi en el període que queda de durada del contracte anterior, és a dir, la collita passada i l'afectació que té va indexada sobre el tant per cent de pujada que hauran tingut les taxes», va recordar Font. En conseqüència, «l'import exacte no es pot saber fins a finals de juny perquè va indexat totalment a les importacions», va afegir el president dels pagesos.

Pel que fa al contracte entre pagesos i fabricants, el president dels pagesos va comentar que és un contracte que, si no es denuncia, «es prorroga tàcitament perquè és indefinit». Ara bé, «en cas que hi hagi qualsevol problema, llavors es denuncia i el contracte queda sense efecte»,va afegir. Amb tot, però, Font va voler destacar que per la collita que plantem ara hi ha «contracte encara per a una collita més». Font va explicar que aquesta setmana s'acabarà de plantar tot el tabac en algunes explotacions que faltaven a causa de la pluja dels últims dies.

DIA MUNDIAL SENSE TABAC / Coincidint amb la pujada de l'impost del tabac ahir es va celebrar el Dia Mundial Sense Tabac, on diferents organismes van aprofitar per donar xifres sobre el tabaquisme. El Document Consens sobre Tabaquisme a Catalunya que es va presentar ahir al Parlament català, va alertar que cada dia a la regió veïna 24 persones moren com a conseqüència del consum del tabac, el que suposa 8.600 defuncions a l'any. Aquest estudi que s'ha basat en dades analitzades des del 2006 al 2008, les xifres referents a la lluita contra el tabac són favorables, ja que s'ha notat una davallada de les vendes del tabac i també de les hospitalitzacions degudes al tabaquisme. El nou marc legal aplicat al país veí, contribuirà a evitar entre 700 i 800 morts associades al tabaquisme passiu a Catalunya.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT