PUBLICITAT

En vigor, el conveni sobre el canvi climàtic

  • L'objectiu principal és aconseguir l'estabilització de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Uns nens juguen al Parc Central, on es faran els tallers pel medi ambient. Foto: ORIOL LLAURADÓ

el Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic entra avui en vigor a Andorra. L'objectiu principal del Conveni és aconseguir l'estabilització de les concentracions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera en un nivell que impedeixi interferències en el sistema climàtic. Segons va informar ahir el Govern en un comunicat, amb l'entrada en vigor del Conveni, Andorra ha de vetllar i protegir els sistemes d'absorció, i fomentar les polítiques de reducció i de mitigació d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. A més, l'Estat ha de tirar endavant polítiques d'adaptació als efectes del canvi climàtic, i també conscienciar i sensibilitzar els ciutadans per evitar el malbaratament de l'energia i promoure el rol exemplar de l'Administració.

El Conveni estableix, entre altres, les següents obligacions: elaborar inventaris nacionals de les emissions i de l'absorció dels gasos d'efecte hivernacle no controlats pel Protocol de Mont-real; adoptar polítiques nacionals de mitigació del canvi climàtic, i limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i protegir i millorar els sistemes d'absorció d'aquests gasos; promoure i donar suport al desenvolupament, a l'aplicació i a la difusió de tecnologies, de pràctiques i de processos que controlin, redueixin o previnguin les emissions de gasos d'efecte hivernacle; i promoure la gestió sostenible i la conservació i el reforçament dels sistemes d'absorció.

El Govern posa en relleu que les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera l'any 2008, que provenen principalment del transport, dels habitatges i de l'electricitat, són de 6,5 t de CO2 anuals per habitant permanent, una xifra superior en relació amb les emissions anuals per habitant del conjunt del planeta (4,5 t de CO2 anuals per habitant).



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT