PUBLICITAT

Gassó vincula el creixement a mitjà termini a la retenció del talent

  • L'expert en assessoria d'empreses aposta per un turisme de qualitat i la implantació de marques de prestigi
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

l'expert en auditoria i assessoria d'empreses, Josep Maria Gassó, està convençut que el creixement econòmic d'Andorra a mitjà i llarg termini passa per aconseguir tenir una indústria del coneixement potent al Principat. En la mateixa línia, i també en declaracions a l'ANA, es va expressar l'economista i soci de RSM Gassó, Ferran Benazet, en afirmar que és important lluitar pels alumnes pre i post universitaris amb una qualificació contrastada, per tal que els joves que es formin al país no marxin. D'aquesta manera es faria un primer pas per retenir el talent format al país i atreure'n d'altres països.

«Suïssa podria ser un referent quant al nivell de les seves universitats i les escoles de negoci i de sectors tan importants com l'hostaleria», va indicar Benazet. A més, es retindria i s'atrauria el talent donant un «valor afegit», tal com va completar Gassó.

D'altra banda, els experts consideren que seria aconsellable fer del Principat una plataforma on es fomenti la implantació de diferents clústers d'activitat, com per exemple el de les noves tecnologies. En aquest sentit, Gassó va afirmar que la ubicació no hauria de ser un condicionant i que aquesta activitat d'alt valor afegit podria tenir cabuda en un microestat com l'andorrà. De tota manera, Benazet va reconèixer que caldria millorar els accessos al país i va afegir que es podria pensar en un metro o tramvia elevat.

Entre els reptes de futur, els dos especialistes aposten perquè Andorra impulsi un turisme d'oci de qualitat. Els experts van assegurar que, fins ara, el país ha tingut un comerç multimarca i que ha arribat el moment d'especialitzar-se per «lluitar amb més garanties» en un entorn competitiu. Per aconseguir l'impuls d'aquest sector, diuen Gassó i Benazet, el Govern hauria de facilitar «l'entrada de marques de prestigi que segur que estarien disposades a implantar-se a Andorra».

Josep Maria Gassó creu que el foment de la competitivitat de les empreses per tal que aquestes puguin exportar serveis fora d'Andorra ha de ser un dels objectius principals. En aquest sentit, l'expert és del parer que la nova regulació comptable i impositiva ajudarà a fer-ho possible. En el cas del percentatge d'IVA, Gassó pensa que hauria de partir inicialment d'un nivell baix i anar-se incrementant progressivament «en relació amb l'encaix amb Europa».

Segons Gasso, a l'hora d'adaptar-se a aquest nou context, «les empreses de cert volum no patiran tant, mentre que les petites empreses, que en molts casos no estaven acostumades a dur una comptabilitat i un registre d'impostos, s'hauran de posar al dia i això és un gran repte».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT