PUBLICITAT

Canòlich beneeix una etapa de més diàleg entre el Govern i Sant Julià

  • Martí reitera la voluntat de crear un clima d'entesa i col·laboració amb els comuns de les set parròquies
EVA ARASA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
El cònsol Josep Pintat i Toni Martí, ahir. Foto: ÀLEX LARA

L'aplec de la Verge de Canòlich –finalment conserva la seva h– es va convertir ahir en el primer acte oficial del nou cap de Govern, Toni Martí, a la parròquia de Sant Julià de Lòria. L'encaixada de mans amb el cònsol lauredià i, sobretot, l'escapada final que van protagonitzar plegats, després del repartiment dels pans, van servir per escenificar que alguna cosa ha canviat, o està a punt de canviar, en les relacions entre l'Executiu i la corporació liderada per Josep Pintat. Feia tot just un any que Pintat havia aprofitat la diada per carregar contra el Govern socialdemòcrata i els rumors que corrien –i que després es van confirmar– relatius a una eventual aturada d'una part de les obres del vial de Sant Julià. Martí, tot i reconèixer les dificultats de finançament per a aquesta i altres obres, va reiterar la voluntat d'acabar amb les tensions amb tots els comuns i substituir-les per diàleg.

Va ser justament l'aprovació del Nomenclàtor, que inicialment substituïa Canòlich per Canòlic, el que va provocar l'últim enfrontament entre el Govern socialdemòcrata i el Comú de Sant Julià de Lòria. Fins al punt que la corporació laurediana, encapçalada per Josep Pintat, va decidir portar la qüestió a la Batllia. El cònsol va explicar ahir que encara estan pendents de la resolució judicial i va insistir que, en realitat, es tracta d'una qüestió de fons, ja que «els topònims s'han de determinar conjuntament entre el Govern i el Comú afectat, segons la llei».

Però les tensions amb l'Executiu de Jaume Bartumeu havien començat molt abans, ja que des de Sant Julià es considera que algunes decisions que es van prendre, com ara l'aturada parcial de les obres del vial o el replantejament del projecte d'ampliació de la Universitat d'Andorra, anaven en contra de la parròquia.

De moment, no hi ha hagut cap trobada formal entre el nou Govern i el Comú de Sant Julià de Lòria, de manera que Toni Martí i Josep Pintat encara no han tingut l'oportunitat de parlar –oficialment– de totes aquestes qüestions. El que està clar, i així ho van manifestar tots dos durant la diada de Canòlich, és que hi ha una voluntat de diàleg i entesa entre els representants de les dues institucions. Per tant, a diferència de l'any passat, els polítics van evitar ahir cap declaració que no fos per desitjar un bon aplec als lauredians i als altres assistents a la jornada.

AMB TOTS ELS COMUNS / Però la voluntat de diàleg manifestada per Martí no es limita al Comú lauredià. El cap de Govern va recordar que, el pròxim 7 de juny, assistirà a la reunió mensual de cònsols «amb un criteri d'utilitat», és a dir, aprofitant que podrà parlar alhora amb els representants dels set comuns i traslladar-los la intenció d'aplicar certes mesures encaminades a reactivar l'economia, com pot ser la simplificació de tràmits en l'obertura de comerços o la modificació de la Llei del sòl. «No em cauen els anells per pujar a la reunió de cònsols. S'han acabat les polèmiques estèrils i que no porten enlloc», va afegir Martí.

AMBAIXADOR A PORTUGAL / A l'aplec també hi va assistir el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va afirmar que s'està estudiant la possibilitat de recuperar la figura d'un ambaixador a Portugal, tenint en compte les relacions amb aquest país i, molt especialment, la gran quantitat de persones d'origen portuguès que viuen al Principat. Saboya va reconèixer que perdre aquest ambaixador va ser «un pas enrere».

 

Reportatge:Tal com mana la tradició

 

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT