PUBLICITAT

Tal com mana la tradició

  • Unes 2.000 persones van assistir a l'aplec i es van emportar fins a 6.000 pans
E. A.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Una nena reparteix els pans beneïts de la Verge de Canòlich, ahir al migdia. Foto: ÀLEX LARA

El matí va ser esplèndid. No és estrany, doncs, que l'aplec de Canòlich, que normalment ja és molt concorregut, arribés a reunir unes 2.000 persones al voltant del santuari dedicat a la Mare de Deú. Una diada d'arrel religiosa i, sense cap mena de dubte, «una festivitat popular, de les més arrelades a Andorra», tal com va indicar el cap de Govern, Toni Martí.

En una diada tan tradicional com aquesta, no hi podia faltar cap dels seus ingredients típics: les ofrenes, les misses, la benedicció del terme, el cant dels goigs i el Ball de Canòlich, a càrrec de l'Esbart Laurèdia –el ball va ser creat fa 13 anys per commemorar el 775è aniversari de la troballa de la Verge. Abans de l'última missa, a més, hi va haver una ballada de sardanes, amb la cobla Principal de Berga.

Tot plegat va culminar, com cada any, amb la benedicció i el posterior repartiment dels pans, de la mà de les autoritats comunals, així com dels consellers generals de la parròquia i el cap de Govern –que, tot sigui dit, a causa d'altres compromisos, va arribar pràcticament a misses dites, però amb temps de sobres per col·laborar amb aquest repartiment.

En total, es van arribar a repartir uns 6.000 pans –1.000 més que l'any passat–, inclosos els que la consellera demòcrata Montserrat Gil va reservar als periodistes que s'havien desplaçat fins al santuari per cobrir l'esdeveniment.

De tot el Principat

La majoria d'assistents, com és lògic, eren lauredians, tot i que entre el públic també hi havia personalitats destacades d'altres parròquies, com ara el president del Partit Liberal d'Andorra (PLA), l'encampadà Enric Pujal, la consellera general d'Andorra la Vella Meritxell Verdú i el conseller del Comú d'Encamp Pere Torres. Entre els ciutadans anònims, també n'hi havia d'arreu del Principat, cridats pel bon temps, la bellesa de l'excursió i, sobretot, per la tradició.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT