PUBLICITAT

Els voluntaris de Fem Net netegen diverses zones del país

  • Confien retirar més runa que en l'edició passada
  • Pneumàtics, ferralla i electrodomèstics són alguns dels objectes trobats
28052011-femnet
Un voluntari surt del bosc carregant una bossa industrial d'escombraries. Foto: ÀLEX LARA
Diversos voluntaris de l'associació Fem Net participen aquest dissabte en la jornada de neteja de quinze zones a les parròquies d'Andorra la Vella, Encamp, la Massana i Canillo. En alguns dels espais on s'ha actuat amb més contundència, a la carretera general 1, entre Andorra la Vella i Santa Coloma, els voluntaris han detectat una major presència de deixalles i materials de plàstic i han assegurat que preveuen treure més residus que l'any passat, un cop hagin finalitzat les tasques. Neumàtics, sofàs, neveres, ferros o fustes són només alguns dels exemples del material que s'ha trobat dipositat a la naturalesa. Un altra zona d'Andorra la Vella, al Camí del Serrat, a l'àrea de la Comella, ha requerit la intervenció de l'helicòpter per treure del mig del bosc múltiples objectes que hi han aparegut llençats.
Una de les voluntàries a Andorra la Vella, Sandra Lucena, ha explicat que el grup que està a la zona –unes vint persones- han trobat gran quantitat de deixalles i ha manifestat que "el que més ens ha impressionat han estat dos tricicles que estaven completament rovellats, un sofà de cuir, moltes deixalles i moltes rodes".

Així mateix, Lucena ha assegurat que ella habitualment ja fa accions semblants a títol personal, ja que quan va a la muntanya porta una bossa per a recollir escombraries, però ha considerat que una jornada com la de Fem Net "és molt important per a conscienciar a la gent" i que els arribi el missatge de que "tot el que van deixant, nosaltres ens ho anem trobant". Lucena ha afirmat que estaria bé que "hi hagués un canvi i també que es posessin sancions, si es va començar amb els gossos per què no acabar amb la muntanya", s'ha qüestionat.

Un altre dels voluntaris de la campanya, Eduard Molné, ha comentat que en aquesta zona d'Andorra la Vella s'hi ha trobat "una mica de tot", però ha subratllat que amb gran quantitat "rodes, carrets, xavalla i ferralla". Molné ha dit que l'any passat es van recollir més de dos tones d'escombraries, sense comptar dos cotxes que també es van poder recuperar, i que potser aquest any en seran més de quilos. El material recollit pels voluntaris és traslladat per personal del Comú d'Andorra la Vella fins a la deixalleria on allà, apunta Molné, "es farà el triatge i es reciclarà".

Al Camí del Serrat, a la carretera de la Comella, on també s'ha actuat, un voluntari ha explicat que moltes de les deixalles que s'hi han trobat estaven en una zona que segons sembla havia estat una mena d'abocador antigament. Entres les escombraries hi havia mobles, rentadores i tot tipus de material. L'helicòpter ha fet sis viatges entre l'indret del bosc i el contenidor que hi havia a la carretera per buidar l'espai de brutícia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT