PUBLICITAT

Unes 2.000 persones gaudeixen del bon temps a la Diada de Canòlich

  • Un dels punts àlgids de la festa ha estat la benedicció i repartiment dels pans, aquest any uns 6.000
28052011-canolich
Una vista del santuari i dels feligresos que han participat a la Diada, aquest matí.. Foto: ÀLEX LARA
Unes 2.000 persones han participat aquest dissabte a l'aplec de la Verge de Canòlich, patrona de Sant Julià de Lòria, una jornada que compta amb la vessant religiosa, amb la missa i el repartiment dels pans, però també té un caire lúdic, ja que molts dels assistents pugen a peu des de Sant Julià de Lòria per trobar-se amb la gent de la parròquia. Com cada darrer dissabte de maig, s'han cantat els goigs i l'Esbart Laurèdia ha fet les tradicionals ofrenes a la verge i ha interpretat el Ball de Canòlich, creat fa 13 anys per commemorar el 775è aniversari de la troballa de la verge. Un dels punts àlgids de la festa ha estat la benedicció i repartiment dels pans, aquest any uns 6.000, a càrrec de les autoritats de la parròquia, així com dels consellers generals lauredians i el cap de Govern, Toni Martí.
El cònsol major de la parròquia, Josep Pintat, que ha participat a la festa per últim any com a cònsol, ha destacat que ha estat un dia esplèndid i que això ha permès l'assistència de molta gent. També ha indicat que el Comú s'encarrega de posar un estoc important de pans per procurar que no en faltin, ja que és un obsequi que desperta un gran reclam entre els assistents, que fan pacientment una llarga cua per recollir-los.

El cap de Govern, Toni Martí, també ha destacat que es tracta d'una festivitat molt popular i molt arrelada ja que el poble de laurèdia, així com els ciutadans d'altres parròquies, hi acudeixen de forma massiva.

Alguns dels assistents han explicat a l'ANA que es tracta d'una festa molt important pel fet de ser la patrona de Sant Julià de Lòria, i que destaca per tenir tant un caire lúdic com un altre de religiós. La tradició fixa que els assistents han d'arribar a l'ermita de Canòlich, a 1.635 metres, a peu des de Sant Julià, un trajecte que dura unes tres hores. Tot i això, molta gent opta per caminar des de Bississarri, i d'altres pugen fins a dalt amb els seus cotxes.

El director artístic de l'Esbart Laurèdia, Jaume Torra, ha explicat que cada any interpreten el Ball de Canòlich, creat fa tretze anys per commemorar el 775è aniversari del descobriment de la verge. Així, es van instrumentar els goigs de Canòlich i es va crear la coreografia, que es balla per parelles amb un vestuari molt sobri. Segons Torra, el ball és una ofrena més de les que els balladors fan a la verge, ja que en finalitzar-lo, cada parella fa les ofrenes del pa, les cireres, el llorer o el vi.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT